‘Doordat mijn dochter is opgenomen in het Compassion-project, kreeg ik de kans een naaicursus te volgen en een stabiel inkomen te verdienen.’ Ganga, een jonge moeder uit India, vertelt over de grote ommekeer in haar leven.
 
Eén van de problemen die gepaard gaan met armoede, is werkloosheid. Veel mensen in India hebben geen vast inkomen en zijn afhankelijk van tijdelijk werk of werk ver buiten hun woonplaats. Zo ook Ganga en haar man Himal, ouders van de 7-jarige Trisha.
 
Trisha peeks out the window of her homeOnvoldoende inkomen
Wanneer Ganga en Himal werk vinden buiten de stad, wordt hun dochter Trisha toevertrouwd aan haar grootmoeder. Het verdiende inkomen wordt gebruikt om het schoolgeld van hun dochter te betalen. Doordat Trisha haar ouders mist, loopt ze achter op school en vertoont ze rebels gedrag. Zodra Ganga en Himal dit horen, komen ze terug naar het dorp om bij hun dochter te kunnen zijn. In het dorp heeft Himal af en toe werk, maar hij verdient niet genoeg om het gezin te onderhouden. Ganga zorgt thuis voor haar dochter en het huishouden.
 
“Trisha is veel rustiger”
Nadat Ganga haar dochter op een dag heeft afgezet bij school, loopt ze langs een Compassion-project. Ze raakt in gesprek met de projectmedewerkers en vertelt over haar gezinssituatie. Haar dochter Trisha wordt op de wachtlijst gezet en al snel wordt ze opgenomen in het project! Trisha and her mother GangaTrisha ontwikkelt goede manieren, is rustiger en doet goed haar best op school. “De verandering die we zien bij Trisha sinds ze naar het project gaat, maakt ons enorm blij”, vertelt Ganga.
 
Een eigen naaimachine
Om werkloosheid tegen te gaan en zo kinderen een stabiele thuissituatie te geven, investeert Compassion ook in inkomensgenererende projecten waarin ouders getraind worden in een vak. Door haar interesse en motivatie wordt Ganga, samen met 20 andere vrouwen, geselecteerd voor een naaicursus. Ze ontvangt een naaimachine en de benodigde materialen waarmee ze haar eigen onderneming start.
 
Een stabiel inkomenGanga sewing
Vanuit haar huis runt Ganga nu een naaiwinkeltje en ze bouwt inmiddels een goede klantenkring op. Ze geeft zelfs naaicursussen aan andere vrouwen in haar dorp en verdient 250 Indiase roepie (ongeveer €3) per dag. Ganga krijgt veel naaiklussen van haar dorpsgenoten en soms krijgt ze zelfs zoveel werk dat ze werk kan doorgeven aan andere moeders die de training hebben gevolgd.
 
Van het inkomen dat Ganga verdient, heeft ze drie varkens en twee geiten gekocht die ze aan familieleden gegeven heeft om mee te fokken. Ze heeft de helft van de opbrengst van deze dieren gekregen, waarmee ze nog een naaimachine kon kopen.
 
A mother receives training in tailoringBankrekening voor Trisha
In het verleden was het voor Ganga en Himal moeilijk om het schoolgeld van Trisha op tijd te betalen, maar nu heeft Ganga zelfs een bankrekening geopend om te sparen voor Trisha’s toekomst. “Ik ben Trisha’s sponsor en Compassion heel dankbaar voor alle hulp. Zonder deze ondersteuning hadden we onze dochter nooit kunnen bieden wat ze nu ontvangt. Dit heeft gezorgd voor een grote ommekeer in ons leven.”
 
De impact van het inkomensgenererende project van Compassion is groot, omdat gezinnen toegerust worden met ondernemersvaardigheden en zo een stabiel inkomen verdienen om hun gezin te onderhouden.
 
Ook een gezin als dat van Trisha helpen met middelen, materialen of trainingen zodat ze in hun eigen inkomen kunnen voorzien? Kijk op Compassioncadeaus.nl
 

© 2011-2018 Compassion Nederland. Alle rechten voorbehouden.