CompassionMiddeldorp-5“Ik geloof dat ik het ‘Compassion-virus’ draag” zegt Marian Middeldorp (69) enthousiast. “Gisteren nog ben ik samen met iemand anders weer een kind uit Haïti gaan sponsoren. Ik ben er helemaal van in de gloria.” Op de tafel in de hoek van de kamer staan 13 fotolijstjes met portretten. Marian sponsort 8 kinderen. “Niet allemaal in haar eentje hoor, maar veelal met vrienden of familieleden” zegt haar man Jan (68) lachend. “Anders zou het te gek worden. Je kan geld maar een keer uitgeven.” In die laatste woorden is goed te horen dat Jan voor zijn pensioen als accountant werkzaam was. Voor de andere 5 kinderen schrijft Marian de brieven namens anderen.


“Zijn toestemming vond ik het allerbelangrijkste”

Marjan Middeldorp en haar manMarian raakte in oktober 2010 betrokken bij het werk van Compassion. Vlak na de aardbeving in Haïti vertelde een jongen in hun kerk over het werk van Compassion. “Hij had 10 velletjes mee genomen van kinderen die een sponsor zochten. Ik had toen nog nooit gehoord van Compassion, maar ik werd getroffen door zijn oproep.” Marian besloot toen eerst bevestiging bij haar man te zoeken. Jan vult aan. “Ik heb toen de financiële cijfers van Compassion bekeken en kwam tot de conclusie dat deze cijfers goed in elkaar staken. Marian vervolgt. “Ik vond zijn toestemming het allerbelangrijkste en zag daarin de bevestiging van God.” Jan neemt weer het woord. “Toen we eenmaal kinderen sponsorden ben ik ook de giften na gaan rekenen in lokale valuta en dat klopte ook allemaal.”


Jezus’ liefde doorgeven

Marian begon met het sponsoren van een kind, maar stak in haar enthousiasme haar kinderen en vrienden aan. Ook gaat ze bij kerken langs – zelfs bezocht ze een keer bij een autoshow – om daar te vertellen over het werk van Compassion, om sponsors te werven voor kinderen en om zelfgemaakte kaarten te verkopen. “Het is fantastisch om bij te mogen dragen aan het doorgeven van de liefde van Jezus.” Ze staat op om foto’s te pakken van de reis die ze in een paar maanden geleden maakte naar Haïti met Compassion. “Ik ben blij dat ik anderen ook met het ‘Compassion-virus’ heb kunnen aansteken. Wat in 2010 in het klein begon is door een sneeuwbaleffect steeds groter aan het worden, maar ik kan niet vaak genoeg zeggen dat dit niet mijn eigen verdienste is.”


Bijzondere samenwerking

Toen Marian een tweede kind wilde gaan sponsoren vroeg ze haar zoon of hij haar hierbij niet wilde steunen. “Hij aarzelde, omdat het steun op structurele basis is en daarom behoorlijk ingrijpend voor hem.” Marian vertelt dat ze er na het eerste gesprek geen vertrouwen in had dat het wat zou gaan worden. “Op een gegeven moment vertelde hij, tegen alle verwachting in, dat hij had besloten om in eerste instantie voor een jaar mee te gaan doen. Dat vond ik ontzettend bijzonder.”

CompassionMiddeldorp“Je neemt er niet nog een kind bij” 
Tijdens de reis die ze in het voorjaar naar Haïti maakte werd Marian getroffen door de hoop die de mensen uitstraalden. Haar man ging niet mee naar Haïti. “Ik blijf net zo lief thuis. Voor mij heeft zo’n reis niet heel veel meerwaarde naast al de foto’s en films die ik hier in Nederland ook kan zien.” Marian vergat Jan echter niet op haar reis naar Haïti. Ze lacht geheimzinnig. “We hadden voor de reis afgesproken dat ik niet nog meer kinderen zou gaan sponsoren.” Jan kink instemmend. “Maar tijdens de reis kwamen we op een gegeven moment een kindje tegen dat dacht nooit door iemand gesponsord te gaan worden.” Marian ging op dat moment tegen de afspraak met haar man in en besloot dat kind te gaan sponsoren. Later op die dag meldde ze het Jan via email. “Vanaf dat moment vroegen reisgenoten geregeld: Heeft Jan al geantwoord?” Marian lacht er vrolijk om.


Bidden voor jonge generatie

“Ik ben God dankbaar dat hij mij deze passie op latere leeftijd heeft laten ontdekken.” Jan glimlacht naar haar. “Voor God telt geen leeftijd om in zijn plan mee te mogen werken.” Even is ze stil. “Als ouder iemand vind ik het ook belangrijk om er in gebed voor de jongere generatie te zijn. Hier in Nederland en daarbuiten.” Ze laat een paar foto’s zien van de reis naar Haïti. “Op een gegeven moment werd ik daar tijdens een huisbezoek gevraagd om als oudste aanwezige te bidden voor het gezin. Ik wordt er weer stil van als ik er aan terugdenk.” En dat zegt wat voor deze bijzondere en enthousiaste vrouw, die graag praat over waar haar hart vol van is.


Tekst en foto’s: Maarten Boersema

© 2011-2018 Compassion Nederland. Alle rechten voorbehouden.