CDSP-EI403-Skill-for-Life-4-1408Als kind vond Ismael uit India het verschrikkelijk de worsteling van zijn ouders te zien. Ze konden niet voorzien in de behoeftes van het gezin. Gatchina, Ismaels vader, was een landarbeider en verdiende daarmee een zeer schamel inkomen. Zijn moeder Malati zorgde voor het huishouden. Ze leefden in een kleine hut met muurtjes van modder en een rieten dak. Ismael sliep op de koude aarden vloer, met zijn ouders en oudere broer onder één deken. Tijdens het regenseizoen veranderde de vloer in een modderpoel.
 
De familie had zelden een volwaardige maaltijd te eten en moest het de meeste dagen doen met droge rijst met zout en peper. Er waren geen medische voorzieningen in Ismaels dorp en er waren weinig transportmogelijkheden naar de stad. Als Ismael of zijn broer ziek werden, konden hun ouders ze vaak niet naar de dokter brengen. Ze waren dan aangewezen op de lokale kruidenmedicijnen.
 
Ismaels vader kreeg het op een gegeven moment voor elkaar om Ismael en zijn broer in te schrijven voor een lokale school. En toch konden ze nog niet gaan. Het verplichte uniform en de schoolbenodigdheden konden niet worden betaald. Dit was verschrikkelijk moeilijk voor vader Gatchina, die net als andere vaders goed voor zijn kinderen wil zorgen.
 
Dolgelukkig
De situatie veranderde in 1993 toen Ismael werd geregistreerd in het Compassion-project van de lokale kerk. Gatchina was dolgelukkig toen projectmedewerkers vertelden dat zijn zoon naar school kon. Het project zorgde ook voor medische zorg als Ismael ziek was en voorzag het gezin van andere spullen voor in huis, zoals matrassen, kleding en keukengerei.
 
Ismael nam deel aan projectactiviteiten, maakte vrienden in het project en kreeg mogelijkheden om te leren en te groeien. Hij had geen dromen voor de toekomst, totdat het project programma’s over beroepstrainingen en toekomstplanning introduceerde. De verschillende trainingen hielpen Ismael om te ontdekken wat hij leuk vond en zijn dromen vorm te geven. Hij ontdekte hier zijn passie voor mechanica.
 
CDSP-EI403-Skill-for-Life-10-1408-199x300Ismaels studieresultaten waren gemiddeld, maar hij zette zich altijd volledig in bij wat hij deed. Halverwege zijn tienerjaren werd het thuis financieel steeds zwaarder. Toen Ismael aan een projectmedewerker vertelde dat hij eigenlijk wilde stoppen met school, om zijn familie financieel te kunnen helpen, kwam de projectmedewerker snel in actie om een oplossing te vinden.
 
Fietsen repareren
Ismael maakte kennis met de beroepstrainingen die Compassion aanbiedt. De vaardigheden die tieners leren tijdens deze trainingen zijn bedoeld om ze te helpen uiteindelijk economisch stabiel te worden. Ze kunnen een beroep kiezen waarin ze geïnteresseerd zijn, zoals kleding maken, handwerk, mechanica en elektronica. Ismael koos voor trainingen in mechanica en het repareren van fietsen en motoren.
 
Via Compassion volgende Ismael een training van vier maanden en werkte daarna enkele maanden als stagiair in een garage, om zijn vaardigheden verder te ontwikkelen. Maar het was Ismaels droom om zijn eigen werkplaats te hebben.
 
Eigen bedrijfjeCDSP-EI403-Skill-for-Life-7-1408-300x199
Ismael stopte met zijn baantje bij de garage en begon kleine reparaties uit te voeren bij zijn eigen huis met gereedschappen die hij kon kopen via Compassion. Ismaels kleine reparatiewerkplaats werd steeds bekender in het dorp en al snel had hij verschillende klanten. Ismaels voordeel is dat zijn huis in de buurt van een grote weg staat en er zijn geen andere reparatieplekken in de buurt.
 
Het is inmiddels 4 jaar geleden dat Ismael het kindsponsorprogramma van Compassion afrondde. Hij is nu 20 jaar. Zijn eigen bedrijfje groeit langzaam maar gestaag. Hij verdient hiermee 5000 Indiase Roepies per maand, waarmee hij kan voorzien in noden van de familie. Hij heeft de muren van modder het rieten dak van het huisje van zijn ouders vervangen door cement en stenen.
 
Toekomstvisie
Ismael heeft de visie om zijn bedrijfje uit te bouwen en zijn kennis en kunde te delen met de kinderen uit zijn voormalige Compassion-project. Hij komt nog regelmatig op het project om met de kinderen op te trekken en hen te inspireren om hun dromen na te jagen. Veel van de kinderen willen net zo worden als hij.
 

© 2011-2018 Compassion Nederland. Alle rechten voorbehouden.