Vraag je je wel eens af of jouw sponsoring er echt toe doet? Of jouw brieven verschil maken? Of jij echt verschil maakt?
 
Eén van de leugens van armoede is dat “je er niet toe doet”. Maar die leugen speelt niet alleen bij mensen in armoede. Wat zou er gebeurd zijn, of beter: wat zou er niet gebeurd zijn, als Fred en Sherrie in de leugen hadden geloofd dat zij er niet toe deden? Wie had ooit kunnen bedenken welk  effect het sponsoren van Mark uit Kenia zou hebben? Gelukkig geloofden Fred en Sherrie dat complete verandering echt mogelijk is.
 
make-a-difference-mark-young1Ondervoeding
Mark Okello heeft zijn ouders nooit gekend. Hij verloor ze beiden toen hij pas 7 weken oud was en groeide op bij zijn oma. Er was altijd een gebrek aan geld en middelen. Zijn lichamelijke ontwikkeling bleef zelfs flink achter vanwege ondervoeding. Toen Mark 9 jaar was, werd hij ingeschreven in het lokale Compassion-project. Voor het eerst in zijn leven kreeg hij regelmatig te eten.

“God was me niet uit het oog verloren. Een deel van de heerlijke bonen en mais die ik op zaterdag op het project kreeg, bewaarde ik stiekem, zodat ik er nog een paar dagen van kon eten. Omdat we zo arm waren, kocht Compassion een geit voor ons. Dat was een bron van inkomsten en  natuurlijk melk. Ze gaven me ook een lamp en bureautje voor thuis.”

 
Goede herinneringen
Doordat Mark deel was van het Compassion-project, kon hij ook naar school. Voor het eerst in zijn leven kreeg hij schoolboeken en een uniform. Hij kijkt met blijdschap terug op de tijd dat hij naar het Compassion-project ging. Daar leerde hij over de liefde van God, kon hij spelen en zich ontwikkelen. Ook herinnert hij zich nog heel goed de momenten dat hij een brief van zijn sponsors Fred en Sherrie kreeg.

“Ze baden voor me en vertelden me dat ik slim en moedig was. Ze vertelden me over hun gezin en hun kerk. Het voelde alsof ze mijn familie waren. Voor het eerst in mijn leven noemde iemand me zoon.”

make-a-difference-sponsorsFred en Sherrie’s liefde en gebeden voor Mark waren het gevolg van hun verlangen om echt een verschil te maken. Ze wilden de wereld veranderen.
En de wereld veranderen deden ze, want ze veranderden het leven van Mark Okello.
 
Zorgen voor straatkinderen
Na zijn universitaire studie, ging Mark via zijn kerk aan de slag met projecten in de gemeenschap. Hij startte een voedselprogramma voor straatkinderen en voorzag hen van kleding.

“Deze wereld ziet er ontzettend groot uit, maar voor mij is het een klein dorp. Wanneer je één zaadje zaait, zal het effect groeien en impact hebben op de wereld om je heen, het wereldwijde dorp. Als je de mogelijkheid hebt om een kind te sponsoren, maak je het wereldwijde dorp een mooiere plaats.”

De leugens van armoede hebben niet gewonnen. En net zoals Fred en Sherrie, maak jij als sponsor écht verschil.
 

© 2011-2018 Compassion Nederland. Alle rechten voorbehouden.