LillianVerzot op chocolade, kaas en boterhammen met hagelslag; na twee bezoeken aan Nederland begint Lillian Nakabiri uit Uganda zich aardig thuis te voelen. Als kind werd Lillian opgenomen in het sponsorprogramma van Compassion en vervolgens werd ze geselecteerd voor het leiderschapsprogramma en rondde ze een universitaire opleiding af. Inmiddels werkt ze bij Compassion en is ze één van de sprekers tijdens het Compassion Vrouwenevenement op 22 november aanstaande. We spraken Lillian over het verschil tussen vrouwen in Uganda en Nederland, de rol die God voor vrouwen heeft weggelegd en haar droom voor de toekomst.
  
Je bent nu twee keer in Nederland geweest. Wat is het grootste verschil tussen Uganda en Nederland?
Uganda is één van de armste landen ter wereld en je ziet in een oogopslag dat er nog veel moet gebeuren en in ontwikkeling is. Nederland is een ontwikkeld land, de georganiseerde infrastructuur is hier een goed voorbeeld van. Iets anders is de natuur; Uganda is een groen land met savanne vlaktes en omgeven door hoge bergen. Dat is iets wat je in Nederland niet ziet.
 
Welke verschillen zie je tussen vrouwen in beide landen?
Als ik kijk naar de Nederlandse en de Ugandese vrouw, zie ik veel verschillen. Ik denk dat het grootste verschil schuilt in de cultuur en de manier waarop we zijn opgevoed. Ik vergelijk het met een handgeschakelde auto en een automaat. Vrouwen in Uganda moeten veel werk met de hand doen en dat drukt soms zwaar op ze, maar ze blijven elke dag sterk, zowel fysiek als mentaal. Nederlandse vrouwen hoeven niet alles zelf te doen, hebben meer keuzevrijheid en ontdekken daardoor eerder hun drijfveer in het leven, voor zowel hun werk als gezin. Doordat veel vrouwen in Uganda in extreme armoede leven, is hun vrijheid beperkt. Toch hebben veel Ugandese vrouwen een ondernemende geest en investeren ze veel tijd en liefde in hun kinderen, ook als hun echtgenoten hierin tekortschieten. Daarnaast zijn Ugandese vrouwen religieuzer en zijn ze erg gastvrij; ze houden ervan om gasten te ontvangen.
 
Voor welke Nederlandse lekkernijen mogen we je ’s nachts wakker maken?
Kaas, chocolade en wafels! Ook het typische Nederlandse ontbijt met boterhammen met hagelslag. Mmmm…
 
Welke rol zie je voor vrouwen weggelegd in het Koninkrijk van God?
Door te kiezen voor een eenvoudig leven, gehoorzamen vrouwen God, worden ze een inspiratiebron voor anderen en motiveren ze hun echtgenoten om dichtbij God te leven. Ook de voorbeeldfunctie die vrouwen hebben voor kinderen, is van cruciaal belang om kinderen op te laten groeien als kinderen in het Koninkrijk van God. Oudere vrouwen kunnen jongere vrouwen en kinderen raadgeven en onderwijzen, zoals in Titus 2 wordt beschreven.
 
UG-LDP- A lily unveiled-7-1203 Vrouwen kunnen een stem zijn om Gods Koninkrijk uit te breiden. De Bijbel staat vol met voorbeelden van vrouwen die ons kunnen inspireren; Esther moedig en biddende, Ruth die precies wist wat ze wilde, maar ook Abigaïl, Loïs en vele anderen die ons vandaag de dag kunnen inspireren.
 
Welke boodschap heb je voor de Nederlandse vrouw?
Doordat dezelfde God ons als vrouwen en moeders creëerde, zijn we overal hetzelfde. Alleen onze cultuur maakt ons verschillend. Nederlandse vrouwen zijn mooi, bescheiden en werken hard. Vrouwen in Nederland hebben beschikking over veel mooie en leuke dingen (zoals chocola :)), waardoor het soms lijkt alsof God niet nodig is. Alles lijkt mogelijk en mijn boodschap is: denk terug aan de momenten dat je je alleen op God kon beroepen. Leven zonder God is als slapen zonder bed. Blijf God zoeken en ontdek de waarde die God in je heeft gelegd.
 
In de gebroken wereld waarin we leven, moeten vrouwen opstaan als moeders en liefde brengen, een stem zijn voor diegenen die geen stem hebben en een sterkte zijn voor de meest kwetsbaren. Zoals in Spreuken 31 staat: Spreek voor hen die weerloos zijn, bescherm het recht van de vertrapten. Geef de armen en behoeftigen hun recht. Vrouwen in Nederland kunnen een kracht zijn zoals God dat bedoeld heeft. Wees een voorbeeld voor anderen door te dienen en zorg te dragen voor je naaste.
 
Wat is de droom voor je eigen leven?
Mijn droom is om een vrouw van betekenis te zijn. Ik wil als echtgenote en moeder een gezin grootbrengen waarin God centraal staat. Ook streef ik een carrière als diplomaat na en wil ik als ambassadeur van Jezus een inspirerende spreker zijn. Mijn doel is een gebalanceerd leven tussen God, mijn gezin en mijn werk.
 
Op zaterdag 22 november spreekt Lillian tijdens het Compassion Vrouwenevenement ‘Levende Hoop’. Er zijn nog kaarten! Meld je direct aan via www.compassion.nl/vrouwen. Hier lees je ook alles over het programma en de sprekers.

© 2011-2018 Compassion Nederland. Alle rechten voorbehouden.