okt 28 2014

4 feiten over Afrika

Afrika is een continent waar veel vooroordelen over bestaan. Daarom in deze blog 4 feiten over dit prachtige continent die je misschien nog niet wist.
 
Door: Katy Causey
 
1. Afrika is het op één na grootste continent.

Afrika herbergt 54 landen. Hieronder zie je het enorme landoppervlak. Afrika is groter dan China, de VS, India en een groot deel van Europa bij elkaar.

Afrika3
Klik op de afbeelding voor een vergroting.
 
2. Afrika heeft de jongste bevolking in de wereld.

Op dit moment is de gemiddelde leeftijd in Sub-Sahara Afrika 18,6 jaar. In 2050 leeft meer dan een derde van de jongeren in de wereld (15-24 jaar) in Sub-Sahara Afrika.

De top 10 landen met de jongste bevolkingen wereldwijd liggen allemaal in Afrika. Compassion werkt in 3 van deze landen: Uganda, Ethiopië en Burkina Faso. Neem Uganda: Bijna de helft van de bevolking is onder de 14 jaar.

Children playing outside
 
3. In Afrika kan het ook koud zijn.

Het was halverwege juni in Nairobi. Ik had niet eens de weervooruitzichten bekeken toen ik mijn koffer inpakte voor mijn derde reis naar Kenia. Het zou wel warm en vochtig zijn. Het is Afrika, niet waar?

Niet waar. Afrika heeft ook het winterseizoen, net zoals Nederland. Denk niet meteen aan de sneeuw-en-ijzige-kou-achtige winters. Maar toch, het was winter en het was koud. De kou die tot in je botten gaat en je doet verlangen naar een hete douche. Tot je erachter komt dat het warme water in je hotel die avond niet werkt. 🙂 Ik droeg ’s avonds een warme jas en sliep onder de extra deken die het hotel me gaf.

Afrika1
 
4. In Afrika worden meer dan 3.000 talen gesproken.

Vaak denkt men dat Swahili dé taal van Afrika is. En ja, Swahili is een veelgesproken taal in Oost-Afrika. Maar er worden in Afrika volgens schattingen nog zo’n 3.000 andere talen en 8.000 dialecten gesproken. Het is mooi om te zien dat veel van onze toegewijde lokale Compassion-projectwerkers meerdere van die talen en dialecten onder de knie hebben.
 
*Feiten: World Economic Forum
 

© 2011-2018 Compassion Nederland. Alle rechten voorbehouden.