Editorial photoOp 8 november 2013 raasde de allesverwoestende tyfoon Haiyan over de Filipijnen. We gaven eerder al een update over de noodhulp en wederopbouw in het getroffen gebied. In deze blog gaan we terug in de tijd en kijken we wat er het afgelopen jaar is gebeurd in het getroffen gebied.
 
Eind augustus, bijna 10 maanden na de tyfoon, had Compassion in totaal 2967 huizen van sponsorkinderen door het hele land gerepareerd en herbouwd. Toen waren er nog 1062 te gaan. Van het totaal aantal huizen waren er 924 compleet verwoest. De nieuwe huizen zijn groter, steviger en mooier dan de huisjes van voor de tyfoon. Sommige huisjes zijn op een hogere plek gebouwd, de meesten zijn van cement gemaakt en allemaal hebben ze een ijzeren dakbedekking zodat de gezinnen beschermd zijn tegen regenbuien.
 
In maart 2014, vier maanden na de tyfoon, waren 34 van de 63 getroffen Compassion-projecten begonnen met het herstellen en herbouwen van de huizen van sponsorkinderen. Dit was een erg lastige klus, want de bouwmaterialen waren moeilijk te krijgen en de prijzen lagen twee keer zo hoog. Veel van de getroffen projecten liggen in afgelegen gebieden en de bouwmaterialen moesten daarom komen vanuit grotere steden of zelfs van andere eilanden.
 
In januari, twee maanden na de tyfoon, verbleven duizenden gezinnen nog in tijdelijke onderkomens, gemaakt van materialen uit de ravages. Honderden gezinnen verbleven bij vrienden of familie, onzeker of ze ooit hun eigen huisje weer konden opbouwen en een normaal leven konden hebben. Sommige getroffen gebieden zaten toen nog steeds zonder stroom. Dan hebben we het nog niet eens over de slapeloze nachten, trauma’s en angsten van de mensen voor nóg een tyfoon.
 
Editorial photoKerst in het donker
In december 2013 zat het grootste gebied nog zonder stroom en vierden duizenden sponsorkinderen het kerstfeest in het donker. Kerst is een enorm belangrijk feest in de Filipijnen, gevierd met lichtjes, muziek en spelletjes. Dit jaar was dat compleet anders.
 
In december waren teams van Compassion erg druk met post-traumatische hulpverlening en medische zorg. Duizenden families verkeerden in ongeloof en ontkenning van wat er was gebeurd. In december kwam Compassion Filipijnen ook met een plan voor wederopbouw. Daarvoor was 2,2 miljoen US dollar nodig. Het plan had 4 pijlers: 1. Herstel Compassion-projecten; 2. Herbouw en herstel huizen; 3. Gezondheidszorg; 4. Hulp in levensonderhoud. Lees er hier meer over.
 
Vier weken na de ramp kwam het geweldige nieuws dat geen van de Compassion-sponsorkinderen was overleden of ernstig gewond geraakt tijdens de verschrikkelijke ramp.
 
Eerste hulpgoederen
Drie weken na de ramp had Compassion 107,5 ton aan voedsel en andere eerste hulpgoederen uitgedeeld. Deze goederen werden ingevlogen met vliegtuigjes die vrijblijvend aan Compassion ter beschikking waren gesteld door een lokale ondernemer. Op deze manier konden alle 63 getroffen projecten snel bereikt worden en hulp ontvangen.
 
Eén week na de tyfoon stuurde Compassion stroomgeneratoren naar verschillende projecten. In 360 steden en gemeenten op de Filipijnen waren de communicatieverbindingen en stroom uitgevallen door de ramp.
 
Medische hulp
Zes dagen na de ramp werden de eerste dozen hulpgoederen uitgedeeld en gingen 2 teams van dokters naar de verschillende gemeenschappen om medische hulp te verlenen. Zij hielpen 4300 mensen, waarbij uiteraard geen onderscheid werd gemaakt tussen gezinnen die al deel waren van het Compassion-project en andere gezinnen. De logistieke problemen waren enorm, vanwege de verwoeste wegen, vliegvelden en communicatieverbindingen.
 
Op 8 november 2013 raasde de allesvernietigende tyfoon Haiyan over de Filipijnen. De tyfoon ging de boeken in als de sterkste tropische cycloon die ooit het land trof. Duizenden mensen kwamen om het leven en meer dan 3 miljoen families moesten alles achterlaten.
 

© 2011-2018 Compassion Nederland. Alle rechten voorbehouden.