Aimée en Hirwa

Aimée en Hirwa

Mijn naam is Aimée Niyogusengwa, ik woon met mijn dochter Hirwa in Rwanda. Toen ik 17 jaar was, raakte ik ongepland zwanger van mijn 19-jarige vriend Seth. Mijn ouders waren zo vreselijk boos op me, dat ze me uit hun huis zetten. Ze zeiden dat ik maar bij Seth moest gaan wonen. Maar daar was geen plaats, hij woonde met acht broers en zussen bij zijn moeder. Zijn vader is overleden en zijn moeder kon al amper voor haar gezin zorgen. We gingen in het huis van een vriend wonen en daar werd onze zoon geboren. Seth vond een baan als taxichauffeur, waardoor we net konden rondkomen.

 

Wanhopig en verdrietig
Tot ik er na een tijdje achter kwam dat ik weer zwanger was. Dit was een grote schok, want we leefden op dat moment al van maar één maaltijd per dag. We hielden amper het hoofd boven water. Mijn zwangerschap verliep problematisch; toen ik vijf maanden zwanger was, verloor ik al vruchtwater. De dokter zei dat hij niets kon doen en ik thuis maar af moest wachten. Ik voelde me wanhopig en erg verdrietig. Op de dag dat ik thuiskwam van de dokter, hoorde ik dat er een Compassion moeder-kind-project geopend was bij de kerk in ons dorp. Ik vertelde de verpleegkundige van het project over mijn situatie waarna, ik direct in het project werd opgenomen.

 

2 Maanden te vroeg geboren

Hirwa werd geboren na 6,5 maand zwangerschap

Hirwa werd geboren na 6,5 maand zwangerschap

Een maand later moest ik met spoed naar het ziekenhuis, omdat mijn bevalling begon. Mijn dochter werd geboren na 6,5 maand zwangerschap en ze had een geboortegewicht van maar 1.650 gram. We waren er nog helemaal niet klaar voor en hadden nog niets voor de baby geregeld. Ik was zelf erg vermagerd en kon geen borstvoeding geven. Gelukkig kwamen de mensen van Compassion naar ons toe met voeding, kleertjes en dekens, en ze betaalden ook de ziekenhuisrekening. Dit was een enorme opluchting, omdat we die rekening nooit zelf hadden kunnen betalen en we hierdoor flink in de problemen gekomen zouden zijn.

 

Mijn dochter heet ‘gezegend’
Een week na haar geboorte kreeg mijn dochter geelzucht. Ze moest direct weer naar het ziekenhuis en ook daar zorgden de projectmedewerker van Compassion voor. Zonder hen zou mijn kindje nu niet meer leven! Mijn dochter is nu vijf maanden oud en ze is kerngezond! Ze groeit goed en is een tevreden baby. We hebben haar Hirwa genoemd. Dat betekent: ‘gezegend’. Zo voelen we ons nu ook. Eerst waren we wanhopig en zagen we de toekomst somber in. Maar nu weten we dat we er niet alleen voor staan en voelen we ons gezegend met ons gezin.

© 2011-2018 Compassion Nederland. Alle rechten voorbehouden.