Eind november kwam een lang gekoesterde droom van voormalig sponsorkind Lillian Nakabiri uit: ze had in Brussel een ontmoeting met de Ugandese ambassadrice voor Europa, Mirjam Blaak. Lillians droom is om ook ambassadeur voor haar land Uganda te worden. Mirjam Blaak zei: “Nu ik Lillians levensverhaal heb gehoord en weet wat ze voor Uganda doet, zie ik haar al als een soort assistent-ambassadeur voor Uganda.”
 
Lillian heeft altijd buitengewone interesse gehad in politiek. Na haar studie communicatie volgde ze nog een studie internationale betrekkingen. Ook verdiepte ze zich in de geschiedenis en politiek van haar eigen land Uganda en van Europa. Op haar 18e ontwikkelde ze de grote droom om ooit ambassadeur te worden voor haar land en op die manier een stem te zijn voor mensen die in armoede leven. “Uganda staat bekend als een land dat alleen maar vraagt. Maar ik wil laten zien dat we ook zo veel te geven hebben”, vertelt Lillian.
 
Lillian is zelf in extreme armoede geboren en groeide op zonder ouders. Via het kindsponsorprogramma en het leiderschapsprogramma van Compassion kreeg ze de mogelijkheid om te ontsnappen uit de cirkel van armoede. Inmiddels werkt Lillian voor Compassion in Uganda en is ze verschillende keren in Nederland geweest om haar indrukwekkende verhaal te vertellen.
 
‘Zeg maar: Mirjam’
“We moesten ’s ochtends vroeg vertrekken. Ik had mijn netste kleding aangetrokken en ik wast best wel zenuwachtig. Tegelijk zag ik er enorm naar uit. Vandaag was de dag waar ik zo lang naar uit had gekeken. Ik ging de Ugandese ambassadrice in Brussel nu echt ontmoeten!” Toen ze eenmaal in de kamer van mevrouw Blaak was, was Lillian al snel op haar gemak. “We mochten gewoon ‘Mirjam’ zeggen. Wat is ze een lieve en inspirerende vrouw. Een voorbeeld voor me!” vertelt Lillian.
 
IMG_7374Nadat Lillian haar indrukwekkende levensverhaal en haar dromen voor de toekomst met de ambassadrice deelde, was deze enorm onder de indruk en trots op de dingen die Lillian doet om een stem te zijn voor Uganda. Mirjam Blaak benadrukte dat Lillian het zeker in zich heeft om ambassadeur te worden en tegelijk te beseffen dat ze nu ook al een ambassadeur is voor haar landgenoten op de plekken waar ze komt. Ze komt op voor de kinderen en volwassenen die het zwaar hebben en gebukt gaan onder armoede. Als dat geen ambassadeur is!
 
Voor altijd ambassadeur
Deze dag kwam Lillians lang gekoesterde droom uit. En met nog meer passie en energie om helemaal voor haar levensdroom te gaan, ging ze weer op weg. Terwijl ze nadacht over de vele kinderen in haar eigen Uganda die nog niet de kansen hebben gekregen die zij kreeg. Voor hen zal ze de rest van haar leven een ambassadeur blijven!
 

© 2011-2018 Compassion Nederland. Alle rechten voorbehouden.