DVijf jaar nadat een verschrikkelijke aardbeving Haïti trof, is er veel gebeurd in het land dat al decennia lang geteisterd wordt door extreme armoede. Een terugblik op de afgelopen vijf jaar.
 
In de vroege morgen van 12 januari 2010 kraaide de haan als op elke andere dag. Mensen gingen naar hun werk, straatverkopers installeerden hun standje, zakenmensen begonnen hun vergadering en moeders hielpen hun kinderen naar school. Geen van hen had enig idee wat er die middag zou gebeuren.
 
Tijdens de aardbeving, met een kracht van 7.0 op de schaal van Richter, kwamen in korte tijd meer dan 200.000 mensen om het leven. Honderdduizenden raakten gewond en meer dan anderhalf miljoen verloren hun huis en bezittingen. Onder hen waren veel gezinnen van sponsorkinderen. Kantoren, scholen en kerken stortten in elkaar.
 
Snel op gang
Pierre Marcel Milord, directeur van Compassion-project 313, vertelde dat Compassion-medewerkers binnen 2 dagen na de aardbeving aanwezig waren om de schade op te nemen. Dit is relatief snel aangezien alle wegen en communicatielijnen ook verwoest waren. Vanaf dat moment is het project niet meer verlaten en kregen ze alle nodige hulp. De noodhulp van Compassion bestond uit verschillende manieren om medewerkers, kerkenpartners, kinderen en hun families te helpen. Plannen werden gemaakt voor noodhulp op de korte termijn en om de projecten zo snel mogelijk weer draaiende te krijgen, en op de lange termijn voor hulp bij wederopbouw van het land. Kinderen en families kregen post-traumatische hulpverlening als dat nodig was.
 
Noodlokalen
85 projecten, met in total 23.000 kinderen, ontvingen medische goederen en hulp. Er werden 60 stevige noodlokalen gebouwd. Project 748 in Léogane, ten zuiden van Port-au-Prince, was één van de totaal verwoeste projecten. Dankzij de noodlokalen konden de kinderen snel weer naar school en werd hun studie niet onderbroken.
 
Phalone Louisia, nu 19 jaar, verloor haar vader en kleine broertje. De rest van haar familie werd ook getroffen door de aardbeving. De rechter hand van Phalone verbrandde tijdens een brand toen de muur van het huis op haar viel. In samenwerking met het Rode Kruis vloog Compassion Phalone naar Guadeloupe om haar daar te laten behandelen. Toen ze na 18 maanden terugkwam, had Compassion een nieuw stevig huis gebouwd voor de familie en kregen ze steun door middel van voedselpakketten en medicijnen.

P
 
Microkredieten
Voor de lange termijn heeft Compassion twee strategieën: inkomen-generende activiteiten en opbouwwerkzaamheden. 1000 ouders hebben zakelijke trainingen gekregen en er zijn 850 microkredieten verstrekt, met een totaal bedrag van 1 miljoen dollar. Jean Rosilia, een 28-jarige vrouw, kon deelnemen aan dit programma in 2011. Haar broertje en zusje van 14 en 12 jaar, zitten in het Compassion-project. Ze hebben alles verloren tijdens de aardbeving. Niet alleen het huis, maar ook een klein bedrijfje waar de hele familie afhankelijk van was. Een paar maanden na de aardbeving overleed de moeder door een hartaanval. Vanaf dat moment moest Rosilia voor haar broertjes, zusjes en haar eigen kindje zorgen.
 
Compassion hielp haar om een bedrijfje op te zetten in gezuiverd drinkwater. Daarnaast kreeg ze ondersteuning in het betalen van de huur, voedsel en schoolgeld van de kinderen.
“Ik ben dankbaar voor wat Compassion heeft gedaan voor mijn familie. Het is mijn grote droom om te studeren aan de universiteit en een belangrijke zakenvrouw te worden in het land”, vertelt Rosilia trots.
 
Naaiatelier
Oléus Iléus werd ook getroffen door de aardbeving. Hij verloor alles omdat het huis dat hij huurde instortte. Zijn vrouw en zijn zoon kwamen om het leven. Alleen zijn 6-jarige dochter Orléus Wideleika, die deel uitmaakt van het Compassion-project, overleefde de ramp. Iléus ontvind een micro-krediet waarmee hij een naaiatelier kon opzetten. Met de opbrengsten kan hij een nieuw huisje huren, een plek huren voor zijn zaakje, zijn familie te eten geven en schoolgeld voor zijn dochter betalen.

O
 
Cadet Jean Louisé, die inmiddels het complete Compassion-programma heeft doorlopen, verloor alles tijdens de aardbeving, waaronder een kledingzaak met een waarde van ruim 2.000 dollar. Door een microkrediet van Compassion kon hij weer investeren en zijn zaak opbouwen. Inmiddels biedt zijn bedrijfje 5 mensen een plek om te werken.
 
Veilige schoolgebouwen
Inmiddels zijn er 20 nieuwe schoolgebouwen gebouwd. Allemaal volgens internationale richtlijnen zodat ze bestand zijn tegen toekomstige rampen. De kinderen kunnen nu in veilige lokalen naar school. Een medewerker vertelt: “Het was in eerste instantie lastig om goed onderwijs te geven, omdat we in tenten zaten. Als het regende was het niet mogelijk om door te gaan, en moesten we de kinderen naar huis sturen. Door de nieuwe gebouwen kunnen we altijd les geven.”

G
 
Trainingen voor medewerkers
Naast de medische zorg en noodhulp voor de gezinnen, de microkredieten voor ouders en de nieuwe schoolgebouwen voor de kinderen, kregen ook de projectwerkers hulp en kansen. Zo volgden ze trainingen om hun werk nog beter en efficiënter te doen. Nicolas Justilien, projectdirecteur, vertelt: “Ons project heeft veel progressie geboekt de afgelopen 5 jaar. Onze medewerkers hebben trainingen gehad in techniek, leiderschapsprincipes en het omgaan met kinderen.”
 
Hoewel Haïti nog een lange weg heeft te gaan, is er duidelijke positieve verandering te zien in het land. Mensen zijn een nieuwe weg ingeslagen. Steeds meer wanhoop verandert in hoop en steeds meer ongerustheid in blijdschap.
 

Ook impact hebben op de lange termijn in Haïti? Sponsor een kind uit Haïti. Daarmee geef je hem of haar onderwijs, medische en emotionele zorg, aanvullende voeding en komt hij of zij via projectwerkers in aanraking met de liefde van Jezus.
 

© 2011-2018 Compassion Nederland. Alle rechten voorbehouden.