In de Boliviaanse plaats Yapacani runt de Emmanuel Global Evangelical Church al 28 jaar een Compassion-project. Ongeveer 50% van de geregistreerde kinderen zijn tieners van 12 jaar en ouder. Een van de meisjes werd vorig jaar ontvoerd, maar door de inspanningen van de kerk bevrijd!

kinderhandel-bolivia1Yapacani’s belangrijkste economische activiteiten zijn landbouw, transport, handel en drugshandel. Het is een gevaarlijke gemeenschap en een ‘rode zone’ voor mensenhandel, wat veroorzaakt wordt door de drugshandel. Uit statistieken blijkt dat prostitutie een van de sterkste inkomstenbronnen is in Yopacani.

Gekidnapt en bedreigd
Het Compassion-project is zich ervan bewust dat ze meer moeten doen dan goed op de kinderen letten. Eerder dit jaar werd een jonge vrouw gekidnapt en werden meerdere meisjes uit het project en de kerk bedreigd. “Toen we hoorden dat dit meisje was ontvoerd, zijn we samen met haar familie in beweging gekomen. Er waren ook continu bedreigingen van andere meisjes, dus moesten we op een verstandige manier in actie komen, samen met de lokale overheden”, vertelt voorganger Alcides Valenzuela. Het leiderschap van de kerk besloot er alles aan te doen om het meisje op te sporen.

Protestmars leidt tot bevrijding
“We spraken met de burgemeester van Santa Cruz, de vice-ministers, ministers, congresleden en andere invloedrijke mensen. We moesten iedereen bereiken, want als je dat niet doet, gebeurt er niets.” Toen het meisje niet terugkwam, werden meerdere organisaties en instanties ingeschakeld voor hulp, en hielden ze samen een protestmars. Ze kwamen op meerdere momenten bij elkaar, gesteund door de lokale overheden. Ze accepteerden niet dat het meisje niet terug zou komen. Toen dat nog steeds niet gebeurde, schreven ze een brief aan de vice-minister, waarin ze vertelden dat als het meisje niet binnen 72 uur terug was, ze het dorp zouden blokkeren. Gelukkig kwam ze binnen die tijd terug.

Toen de ontvoerders haar lieten gaan, zeiden ze tegen haar: “Jij moet wel heel veel politieke invloed hebben, want anders hadden ze je bevrijding nooit voor elkaar gekregen.” Dat was waar. De hele gemeenschap was in actie gekomen, wat uiteindelijk ook de overheden in beweging zette.

Voorganger Alcides Valenzuela

Voorganger Alcides Valenzuela


Bordelen

In Yapacani is een buurt dat vol zit met bordelen. Die bordelen liggen midden in een wijk waar heel veel kinderen opgroeien. De grootste gevaren voor kinderen hier zijn dan ook verlating, verwaarlozing, lichamelijk misbruik, geestelijk misbruik en seksueel misbruik.

Alcides: “De meeste ontvoerders richten zich niet op gezinnen, maar op kinderen uit gebroken gezinnen.” Dat was ook het geval van Daniela (niet haar echte naam). Ze is nu 19 jaar oud en rondde vorig jaar haar middelbare school af. Ze werd gesponsord sinds ze 4 jaar oud was. Ze woont bij haar vader, drie broers en een zus. Hun moeder vertrok 7 jaar geleden naar Chili waar ze een nieuw gezin heeft.

Nachtmerrie van een maand
Daniela’s gezin woont bij hun oma’s huis. Daar wonen ook haar tante, ooms, neven en nichten. Ze zijn er met in totaal 21 mensen. In januari 2014 werd Daniela ontvoerd, en bevond zich in een nachtmerrie die bijna een maand duurde.

“Ik dacht dat ik er nooit meer uit zou komen. Alleen God wist wat er gebeurde. Ik wist niet hoe ik kon ontsnappen. Ik was trouwens niet de enige daar. Er waren ook andere jonge meisjes. Ze waren 8 tot 10 jaar oud en ouder”, vertelt Daniela.
Het is moeilijk om je voor te stellen wat Daniela en de andere meisjes moeten hebben gevoeld. Maar dankzij een actie van haar kerk en familie is ze gelukkig weer thuis. Toch is ze soms nog steeds bang om alleen naar buiten te gaan. Ook vrienden van haar zijn in het afgelopen jaar bedreigd.

Vooral jongeren lopen gevaar in Bolivia

Nog niet vrij
“Als ik niet in het Compassion-project had gezeten, was ik waarschijnlijk nooit meer thuisgekomen. Zij hebben voor mij gebeden. Ik ben heel dankbaar voor wat ze voor mijn familie hebben gedaan.”
Daniela kan nu door met haar studie Biochemie. Ze wil haar eigen apotheek gaan runnen. Ook is ze bezig om een leiderschapsschool in haar kerk af te ronden. Maar tegelijkertijd denkt ze veel aan de meisjes die nog niet vrijgekomen zijn.

“Hun families kennen geen vrede, want ze weten niet waar hun kinderen zijn. De kinderen worden gedwongen om dingen te doen die ze niet willen doen. De ontvoerders waren van plan om meisjes naar andere landen te smokkelen. Ik dacht dat ze mij nooit vrij zouden laten. Ik dacht zelfs dat mijn familie niets voor me deed. Maar gelukkig heeft God mij geholpen en ben ik weer thuis.”

Traumaverwerking
Via het Compassion-project krijgt Daniela nu begeleiding in het verwerken van haar trauma. Een psycholoog helpt haar door het proces heen, samen met de voorganger van de kerk. Door dit soort acties van de lokale kerk, krijgen ze vanuit de gemeenschap veel respect. Ook de overheden en instanties zien dat de lokale kerk veel invloed heeft en opkomt voor de kwetsbare kinderen in de gemeenschap. Toch is dat werk gevaarlijk. Voorganger Alcides wordt regelmatig met de dood bedreigd.

Compassion biedt traumaverwerking aan kinderen
Verhalen als deze horen we heel vaak vanuit Bolivia. Elke dag verdwijnen er jongens, meisjes, tieners en jongeren. Maar dankzij kerken als deze kunnen we een vuist maken tegen deze verschrikkelijke criminaliteit, en kunnen we kinderen beschermen. Wil jij dat ook doen? Sponsor dan nog vandaag een kind!

 

Volgens de Organization of American States is Bolivia een van de Zuid-Amerikaanse landen waar de meeste mensenhandel plaatsvindt. De Boliviaanse politie zegt dat het aantal gevallen van mensenhandel elk jaar toeneemt en vooral de meest kwetsbare groepen van de bevolking raakt: kinderen, tieners en vooral vrouwen. In 2012 werden 421 mensen in Bolivia als vermist geregistreerd. Daarvan waren er 319 via het criminele circuit verkocht, 31 als migranten gesmokkeld, 25 door koppeling en 21 via corruptie vermist. Elf zaken betroffen gevallen van kinderporno.

De vice-minister van Burgerveiligheid in Bolivia geeft aan dat het aantal aangiften van mensenhandel in de afgelopen 9 jaar is vertienvoudigd. In 2005 waren er 35 gevallen en in het eerste semester van dit jaar al 375. Dat betekent dat er elke maand 62 mensen in Bolivia verdwijnen (waarschijnlijk meer, omdat niet alle gevallen worden gerapporteerd).

De politie geeft aan dat de meeste slachtoffers tussen de 12 en 24 jaar oud zijn. Mannen worden vaak uitgebuit voor arbeid en vrouwen voor seksuele activiteiten. De belangrijkste bestemmingen voor deze mensen zijn Spanje, Mexico, Argentinië en Brazilië. De meeste aangiften worden gedaan in de steden Santa Cruz, Cochabamba en La Paz.

Tekst en foto’s: Galia Oropeza (Compassion Bolivia)

© 2011-2018 Compassion Nederland. Alle rechten voorbehouden.