Jurjen van HouwelingenTwee jaar geleden kwam ik op een nieuwe manier in aanraking kwam met Compassion. We hadden al jaren een sponsorkindje, maar ik had er eigenlijk nooit echt bij stilgestaan.
 
Maar ik wilde meer leren over God en zijn liefde voor de armen. En ik werd uitgedaagd om me in te schrijven voor een Muskathlon. Een ideale mogelijkheid om die zoektocht naar de God van de armen te beginnen. In die periode mocht ik het werk van Compassion met eigen ogen zien in Haïti en later dat jaar in Uganda, waar ik ook de marathon heb gelopen. Ik ontmoette twee van onze sponsorkindjes: Sarah en Dennis. En dat heeft diepe indruk op mij gemaakt.
 
De gezichtjes op de enigszins stuntelige fotootjes op onze koelkast waren echte leventjes. Lieve kindjes die wilden spelen met ballen en schommels. Die met me wilden rennen en op de wipwap. Kindjes die genoten van cola en kip en van de aandacht van hun sponsor. En iets dieps in mij veranderde.
 
Ik ontdekte, dat wanneer een kind in armoede een gezicht krijgt, je radicaal anders naar dingen gaat kijken.
 
Anders naar God
Allereerst veranderde mijn beeld van God. Bijbelteksten die me jaren hadden aangestaard kwamen opeens tot leven in het gezicht van Sarah. Gods hart breekt voor deze kleine parels, besmeurd met modder in hun gescheurde kleertjes. De bijbel staat er bol van. Woorden zoals de schitterende psalm 146:8-9 gaan in een ander licht staan:
 

De Heer laat blinden weer zien.
Mensen die gevallen zijn, helpt hij overeind.
Hij beschermt vreemdelingen.
Hij helpt weduwen,
hij beschermt kinderen zonder vader.

 
God houdt van de verschoppeling. Hij kiest voor hen, komt voor hen op. En ik als dat ook doe zie ik iets dieps van Gods hart op een nieuwe manier.
 
Anders naar mijn leven
En ook mijn leven kwam steeds meer in een ander perspectief te staan. De dagelijkse boodschappen, de warme douche, mijn lekkere bed. Niets is meer vanzelfsprekend. In het licht van kleine kinderen als Sarah en Dennis zag het er anders uit. Ik ging me steeds meer realiseren dat ik zo ontzettend rijk ben. En dat maakt me dankbaar voor die elementaire dingen als warmte, eten en een dak boven je hoofd. Maar het maakte me ook bewuster over de dingen die niet zo elementair zijn; zoals dure kleding, een wintersport of een nieuwe ipad. Daar ben ik voorzichtiger mee geworden. Omdat God iets in mij heeft aangeraakt. Zijn hart voor de armen wordt steeds meer een beetje het mijne. Ik mag en kan een verschil maken in de levens van kinderen als Sarah en Dennis!
 
Anders naar de wereld
En nu kijk ik zelfs anders naar de wereld. De oneerlijke verdeling. Het gigantische onrecht dat op mondiale schaal plaatsvindt. De schrikbarende cijfers over armoede komen tot leven in het gezicht van een kind. In het gezicht van Sarah. Dat 80% van de wereldbevolking rond komt van minder dan $10 per dag terwijl 20% van de rijksten 75% van het inkomen heeft. Dat volgens UNICEF dagelijks 22.000 kinderen sterven als gevolg van armoede. Dat 72 miljoen kinderen wereldwijd in de basisschoolleeftijd niet naar school gaan. En dan denk ik aan Sarah en Dennis die gelukkig dankzij het werk van Compassion wel naar school kunnen en te eten hebben.
 
En langzaam merkte ik dat ik ging spreken over een andere God. Ik ging kiezen voor een ander leven. En ik ging dromen van een andere wereld.
 
Ik ben spreker. En ik zoek een kerk. Om dit verhaal te vertellen. Om je uit te dagen. Uit te nodigen. Om deel te worden van Gods hart voor de armen. Om kinderen te bevrijden van armoede. In Jezus’ naam.
 

Jurjen van HouwelingenJurjen van Houwelingen (1983) sprak in 2014 op de EO-Jongerendag en tijdens het BEAM Festival, maar ook in verschillende kerken is hij regelmatig te vinden. Jurjen maakt onderdeel uit van het sprekersnetwerk van Compassion. Deze sprekers doen mee in de campagne ‘Ik zoek een kerk’. Zij stellen een aantal data beschikbaar om ergens in Nederland te spreken over gerechtigheid. Kerken kunnen ze uitnodigen. Voor meer informatie of het boeken van een spreker: www.ikzoekeenkerk.nu
 

© 2011-2018 Compassion Nederland. Alle rechten voorbehouden.