Reinier aan het filmen in Uganda
Een tijdje geleden was ik in Congo om daar een film te maken voor Nederlandse kinderen. Hierboven op de foto leg ik Matilda, de hoofdrolspeelster van 15, iets uit over de scène op een akker. Je ziet ook onze tolk: zij sprak alleen Swahili.

Het belangrijkste moment voor mij persoonlijk zie je op de foto hieronder. Of eigenlijk moet je het horen.

Reinier met kinderen in Uganda
We zingen daar namelijk een liedje dat ik voor de film had geschreven. In het Nederlands was de tekst:

Alles komt goed
Jij bent mooi
Jij bent bijzonder!

Nou, vrij basis, toch? In het Swahili is dat:

Fyonse fikaba bwino
Uli uwa yemba
Uli uwa ibele sana!

Op de eerste dag al had ik de kinderen van het dorp (Kitanda, in het verre zuiden van Congo) dit liedje aangeleerd. Sindsdien klonk het overal. Ik herinner me nog een jongen die bovendien een gigantische mango-boom was geklommen en het daar zong. Op de foto lopen we in een rijtje naar de volgende scène en daar zingen we het samen. Ik voelde me een soort omgekeerde rattenvanger van Hamelen.

Toen ik de film in Nederland gemonteerd had, is een deel van de crew teruggegaan om de film te laten zien. Er werd geschaterlacht, tot tranen toe. Maar de grootste beloning is dat alle kinderen van het dorp het liedje nog kenden en het spontaan zongen, ook als ze niet door hadden dat de Nederlanders ze hoorden.

Stiekem hoop ik dat ze het nu nog steeds kennen, en misschien zelfs het naburige dorp, en verder, verder… Stiekem hoop ik dat als ze weer een ochtend naar school moeten zonder ontbijt, dat ze het dan zingen, zachtjes of hardop. Of als ze weer een avond naar bed moeten met een lege maag.

Fyonse fikaba bwino
Uli uwa yemba
Uli uwa ibele sana!

Deze herinneringen heb ik niet beschreven in het boekje dat ik maakte met Tiemen Westerduin en Ruben Timman: Wie die kind ontvangt…, maar ik heb wel dit gevoel proberen op te wekken.

Fyonse fikaba bwino
Uli uwa yemba
Uli uwa ibele sana!

Wie dat een kind meegeeft, redt het.

© 2011-2018 Compassion Nederland. Alle rechten voorbehouden.