img03In India leven 400 miljoen mensen van minder dan één euro per dag. De diepe betekenis van armoede wordt zichtbaar in de 3.000 kinderen die elke dag door honger omkomen. Al op jonge leeftijd werd ook de kleine Sudeshna geconfronteerd met armoede. Toen haar vader zijn baan kwijtraakte en de oma van Sudeshna ernstig ziek werd, moest het gezin hun huis en al hun bezittingen verkopen om medicijnen te kopen. Helaas waren de medicijnen niet voldoende en overleed haar oma korte tijd later. Het gezin stond er alleen voor en leefde op straat. Sudeshna’s zusje was net geboren.
 
Het spoorweghuisje
Een klein, smal huisje direct naast de spoorlijn werd het nieuwe onderkomen van Sudeshna en haar familie. Het huis dreigde in te storten door de treinen die voorbij kwamen en het dak lekte. ‘Op de vraag waarom wij geen mooie kleren hadden zoals anderen, had mijn moeder geen antwoord. Toen ik mijn moeder om meer rijst vroeg, begon ze te huilen. Ik verloor mijn onschuld toen ik haar behuilde gezicht zag. Al mijn dromen en plannen waren in een klap weg.’
 
img04Onzichtbaar
Het zusje van Sudeshna werd ziek en daardoor konden Sudeshna’s ouders niet voor beide kinderen zorgen. Sudeshna ging bij een oom en tante wonen waar ze voor haar oude grootvader moest zorgen. Haar tante liet haar het huis schoonmaken en eten halen en bereiden. Ze was toen 6 jaar. Zelf kreeg Sudeshna nauwelijks eten en vanuit de deuropening keek ze toe hoe anderen aten. ‘Ik voelde me onzichtbaar, alsof ik niemand was. Ik voelde geen liefde en ik werd bitter. Ik leerde om mijn mond te houden en niks te verwachten of hopen. Het gevolg was dat ik een heel introvert meisje werd’.
 
Een kerstjurk
Sudeshna’s moeder hoorde over het werk van Compassion en nam haar oudste dochter mee naar de kerk waar Compassion mee samenwerkt. Sudeshna’s leven kreeg een andere wending toen ze werd opgenomen in het programma. Ze bloeide op en kreeg onderwijs, voedsel, dekens, toiletspullen, kleding en een muskietennet. Belangrijker was de verandering van haar zelfbeeld. ‘Ik begon me belangrijk en geaccepteerd te voelen en ik kreeg zelfvertrouwen.’ Vanaf dat moment kon ze haar bitterheid en haat loslaten. Voor kerst kreeg Sudeshna een jurk, iets waar ze altijd al van had gedroomd.
 
Onvoorwaardelijk
De eerste keer dat ze een brief ontving van haar sponsor, herinnert Sudeshna zich nog goed. ‘Mijn sponsor schreef dat ze van me houdt! Iemand die mij nog nooit heeft gezien en waar ik niets voor heb gedaan. Zulke liefde kende ik niet. In het project van Compassion ontdekte ik dat Jezus ook die onvoorwaardelijke liefde voor mij heeft. Zijn liefde voor mij, iemand die niks waard is, bracht me compleet van mijn stuk. Ik ontdekte dat God een plan voor mijn leven heeft.’ Toen ze 13 was, accepteerde ze Jezus als persoonlijke verlosser en sindsdien is haar leven niet meer hetzelfde.
 
Olievlek
De verandering die Sudeshna doormaakte, ging niet ongemerkt voorbij. Haar gezin ging met Sudeshna mee naar de kerk en ook zij erkenden Jezus als hun persoonlijke redder. In het gezin is nu meer liefde en genegenheid. In de buurt waar ze tussen alleen maar hindoes wonen, is het gezin een bijzondere verschijning. ‘Compassion heeft een zaadje in mij geplant en dit werkt nu door als een olievlek’.
 
img30 Een stem voor duizenden Sudeshna’s
‘Nu ben ik vrij van alle ketens van armoede, omdat iemand me een reden gaf voor dit leven. Ik heb ontdekt dat armoede niet een gebrek is aan geld of bezittingen, maar een gebrek aan hoop’. Sudeshna werd geselecteerd voor het studentenprogramma van Compassion en is bezig met een Master in Audiovisuele Communicatie. Haar droom voor de toekomst is om tv-presentatrice te worden in India en zo een stem te zijn voor de duizenden en duizenden Sudeshna’s die in haar land leven. ‘Mijn wens in het leven is om hoop te geven aan kinderen, net zoals iemand 16 jaar geleden hoop aan mij gaf’.
  

© 2011-2018 Compassion Nederland. Alle rechten voorbehouden.