Found in the Nick of TimeToen de 26-jarige Elizabeth uit Ghana naar de kleine gemeenschap Adamorobe verhuisde om een baan te zoeken, liep haar leven anders dan ze had verwacht. Alles leek goed te gaan toen ze in contact kwam met een vrouw die ze kon helpen met het uithouwen van stenen. Overdag hielp ze de vrouw en verdiende ze wat geld, ’s nachts mocht ze op de veranda slapen. Elizabeth was dankbaar voor deze kans waarmee ze zichzelf kon onderhouden. Op een dag ontmoette ze Kofi, een man die in dezelfde gemeenschap woonde. Ze werden verliefd en Kofi vroeg Elizabeth bij hem te komen wonen. Al snel werd Elizabeth zwanger. Omdat Kofi nog geen vader wilde worden, drong hij aan op een abortus. Elizabeth schrok van zijn heftige reactie en werd emotioneel, omdat ze dit absoluut niet wilde. Uiteindelijk besloot Elizabeth de baby te houden en dus zette Kofi haar op straat.
 
Een kleine kamer van 3 bij 2 meter zonder ramen werd het nieuwe onderkomen van Elizabeth. Een klein houten luik fungeerde als deur en ze moest eronder kruipen om binnen te komen. Toen het moment van de bevalling aanbrak, ging Elizabeth naar het ziekenhuis. Daar beviel ze van een tweeling en met de pasgeboren baby’s keerde ze terug naar de donkere, kleine ruimte. De jongetjes Clifford en Hayford hadden ernstig ondergewicht; ze wogen elk 4 pond.
 
Slapen op de vloer
Ondanks dat de buren af en toe ondersteuning boden, werd in de kleine gemeenschap al snel duidelijk dat Elizabeth ingrijpende hulp nodig had. Eugenia, een lokale projectmedewerker van Compassion, ging naar Elizabeth en schrok van haar situatie. Ze trof de jonge moeder aan met een ingevallen gezicht en droge lippen. Elizabeth had in dagen niet gegeten en zag er ziek uit. In het kamertje hing een bedompte geur van vocht en zweet. De 5-maanden oude Clifford en Hayford lagen zonder kleren op een doek op de vloer. De baby’s waren klein en dun en Eugenia kon hun ribben tellen. Eén van de baby’s huilde en de ander was te zwak om een geluid te produceren. Eugenia vroeg waarom Elizabeth geen hulp had gezocht voor de zieke jongetjes. De verwarde Elizabeth antwoordde: ‘Ik wist niet dat ze ziek waren.’
 
Eugenia en haar team handelden snel en het ondervoedde gezin werd naar het ziekenhuis gebracht. Hayford kreeg een bloedtransfusie en Clifford een infuus. Elizabeth moest direct stoppen met borstvoeding, omdat ze de kinderen niet de voedingsstoffen kon geven die ze nodig hadden. De jongetjes kregen in het ziekenhuis de medicijnen en benodigde voeding om aan te sterken.
 
Zeer kwetsbare kinderenFound in the Nick of Time
Terwijl Elizabeth met haar jongens in het ziekenhuis verbleef, werd alles gereed gemaakt om hen op te nemen in het moeder- en kindprogramma van Compassion. Na twee weken van intensieve zorg, konden Elizabeth en de baby’s naar huis. Omdat ze niet terug konden gaan naar de kleine, donkere kamer, werd uit het fonds voor Zeer Kwetsbare Kinderen een grotere, geventileerde kamer midden in de gemeenschap geregeld. Elizabeth ontving nieuwe kleren, een matras en beddengoed, zodat slapen op de grond verleden tijd was. Om te voorkomen dat het gezin malaria krijgt, werd een muskietennet bevestigd.
 
De tweeling is nu 11 maanden oud en Elizabeth is overweldigd door alle steun. ‘Ik wist niet dat ik opgenomen kon worden in het programma van Compassion. Ik ben heel blij en dankbaar! Ik heb zo veel geleerd over mijn baby’s. Ik weet nu wanneer de jongens ziek zijn en hoe ik ze moet verzorgen. Ik dank God elke dag voor de hulp die ik heb gekregen.’
 
Het fonds voor Zeer KwetFound in the Nick of Timesbare Kinderen is een aanvullend hulpfonds van Compassion. Sommige kinderen zijn zo kwetsbaar dat ze extra zorg nodig hebben. Om hun fysieke en sociaal-emotionele ontwikkeling op een gezond peil te brengen, voorziet dit fonds in de aandacht en zorg die ze nodig hebben. Kinderen ontvangen aanvullende voeding, huisvesting en andere interventies die nodig zijn om te overleven. Je kunt Compassion steunen met een gift aan dit fonds. Geef een gift >>
 

© 2011-2018 Compassion Nederland. Alle rechten voorbehouden.