IMG_6216

Vandaag was een dag van grote blijdschap en geluk. Na een Afrikaans kwartiertje wandelen (35 min.) vanaf het Compassion-project werd ik tegemoet gerend door een juichende oma en moeder van Dafine. We vielen elkaar in de armen na een weerzien van twee jaar. Aangekomen bij hun hutjes had de volledige buurt zich verzameld en stond Dafine in haar oranje jurkje te wachten. Na een heerlijke ontmoeting zijn we in hun hutje gaan zitten en hebben we de foto’s van onze eerste ontmoeting twee jaar terug bekeken. Daarnaast liet ik de beelden van mijn eindexamen uit 2013 zien waarbij ze zichzelf terug zagen. Dit alles zorgde voor prachtige momenten.
 
Twee jaar geleden was onze  ontmoeting vol met tranen, verdriet en vragen waarom hun dochter Felila van 7 jaar oud 1,5 maand daarvoor was overleden. De pijn en het verdriet was in hun ogen te lezen en de vader zag eigenlijk geen uitkomst meer. Het enige wat ik kon doen was met ze meehuilen en voor hen bidden bij het graf van Felila. Vandaag de dag neemt Felila nog steeds een centrale plek in in hun hart en community. Haar grafje ligt letterlijk tussen de hutjes van de familie in.
 
IMG_6217Afgelopen week hebben we op heel veel plekken gezien dat een groot probleem in Oeganda is dat de vaders weglopen bij hun gezinnen en hun verantwoordelijkheid niet nemen. Des te mooier om te zien dat de vader van Dafine zijn rol binnen het gezin oppakt en voor hen zorgt. Nog mooier is dat hij sinds een maand Jezus in Zijn hart heeft aangenomen. Zonder dat te weten hadden we een pak voor hem meegenomen. Toen hij dit cadeau open maakte kwam er een voorzichtige grijns tevoorschijn. Dit veranderde al snel in een brede glimlach toen hij het pak had aangetrokken. Er was iets in hem veranderd, hij had een stuk waardigheid ontvangen.
 
Armoede ontneemt je van je waardigheid en rooft al je hoop en dromen. Wat een voorrecht om vandaag een stukje van Jezus te laten zien en Zijn waardigheid en hoop uit te delen. Bid jij mee voor de mannen van Uganda? Dat ze hun waardigheid zullen vinden in Jezus en op zullen staan om priesters te zijn in hun gezin..
 
Jafeth Bekx
 

© 2011-2018 Compassion Nederland. Alle rechten voorbehouden.