Tijdens Pasen vieren we de opstanding van Jezus. Maar daarnaast hebben veel landen nog andere tradities. In Nederland kennen we de uitgebreide brunch met paasstol en matzes en gaan paaseitjes veelvuldig over de toonbank. In Haïti gaat het er behoorlijk anders aan toe. Het paasweekend wordt feestelijk gevierd, vaak in combinatie met katholieke en voodoo tradities.
 
In de evangelische kerken in Haïti vinden aanbiddingsdiensten plaats om stil te staan bij de dagen van het lijden en sterven van Jezus. Persoonlijke reflectie en aanbidding staan hierin centraal. Ook op de Compassion-projecten leren de kinderen over de lijdenstijd en de opstanding van Jezus. Ze horen over de bijzondere liefde die Jezus voor ze heeft. Kenmerkend voor Haïti zijn muziekvieringen met zogenaamde Rara-bands. De kleding van deze muzikanten zijn kleurrijk en van Goede Vrijdag tot aan paaszondag gaan de Rara-bands zingend en dansend door de straten.
 
Vliegeren op Goede Vrijdag
De meeste kinderen mogen op Goede Vrijdag de hele dag buiten spelen en kopen een vlieger van straatverkopers. De kinderen die geen geld hebben om een vlieger te kopen, maken hun eigen vlieger van alles wat ze kunnen vinden, zoals plastic tassen.
 
‘Goede Vrijdag is een van de weinige dagen dat ik de vrijheid heb om de hele dag buiten te spelen met vrienden én een grote maaltijd krijg’, vertelt de 14-jarige Peterson lachend. Peterson is een creatieve jongen die zijn vlieger maakte van plastic zakken. Hij gaat extra vroeg uit bed om de hele dag te kunnen vliegeren.
 
De jongens genieten enorm en rennen lange afstanden samen met hun vrienden, vaak op blote voeten. De hitte onder hun voeten maakt hen niet uit. Het enige dat telt is het vliegeren. Het maakt niet uit van welk materiaal de vliegers gemaakt zijn, als ze maar hoog kunnen vliegen.
 
Paasvakantie
Veel Compassion-projecten maken gebruik van de paasvakantie om retraites te organiseren voor de oudere kinderen. Deze retraites duren meestal vier of vijf dagen. Tijdens deze dagen leren tieners over de liefde die Jezus voor ze heeft en is er tijd en ruimte voor hun persoonlijke geloofsontwikkeling. De paasvakantie start meestal twee weken voor Goede Vrijdag. Zo heeft het project genoeg tijd om de retraites voor de bereiden.
 
Ook worden er vliegerwedstrijden georganiseerd en in sommige gebieden is er een prijs voor de mooiste vlieger of de vlieger die het hoogst vliegt. Sommige ouders maken een afspraak met hun zoons; als ze eindigen met goede cijfers op school, krijgen ze het jaar daarop een grotere vlieger. Voor veel jongens is dit een enorme stimulans om hun best te doen op school.
 
Geen rood vlees
Een van de belangrijkste tradities in Haïti tijdens Pasen is de maaltijd. De meeste families eten vis, rijst, witte bonen en bietjes. Geen enkel gezin, of ze nu katholiek of protestants zijn, serveert rood vlees op Goede Vrijdag.
 
Volgens een oude Haïtiaanse mythe is het niet alleen goed om vis te eten, maar zou rood vlees veranderen in bloed. De reden om geen rood vlees te eten, is omdat Jezus’ bloed al gegoten heeft om alle zonden van de mensen weg te wassen. ‘Als we rood vlees zouden eten, is dat alsof we Jezus weer kruisigen’.
 
Op Goede Vrijdag wordt het eten geserveerd rond het middaguur. De tafel is gedekt met een speciaal gekocht of geleend wit tafelkleed. Meisjes helpen in de keuken met de bereiding van het eten en de jongens… die zijn de hele dag buiten om te vliegeren.
 
Tip voor de volgende brief aan je sponsorkind: vraag hoe hij of zij Pasen heeft gevierd, thuis en op het project. En vertel je sponsorkind meteen hoe jij in Nederland het paasfeest hebt gevierd.

© 2011-2018 Compassion Nederland. Alle rechten voorbehouden.