Janske Bode uit Utrecht doet dit jaar mee aan de Muskathlon in Uganda. De 23-jarige studente loopt daar in mei 2015 een hele marathon en heeft inmiddels al meer dan 23.000 euro geworven. We zijn benieuwd naar Janske’s verhaal en stellen haar een paar vragen.
 
Wat was het moment dat je besloot: ‘Ja, ik doe mee!’?
‘Na de verhalen van mijn vader Ben en andere deelnemers van vorig jaar, werd ik super enthousiast. Ik ben toen naar een informatieavond gegaan. Soms hoor je verhalen van mensen die door God aangesproken worden en heel duidelijk weten dat ze het moeten doen – dat was bij mij dus niet zo. En soms vind ik het ergens wel jammer of lastig dat ik niet zo bewust die leiding heb ervaren. Maar ik merkte gewoon dat ik enorm enthousiast werd en dat het me een onwijs mooie uitdaging leek om me hiervoor in te gaan zetten. Dus op die avond heb ik ook gelijk besloten om me aan te melden voor de Muskathlon!’
 
Was je al sportief toen je begon met trainen?
‘Ik was af en toe al wel met hardlopen bezig, maar ik wilde er voor mezelf een uitdaging van maken. Daarom heb ik gekozen om voor de hele marathon te gaan trainen. Natuurlijk zie ik er soms ook wel tegenop om een hele marathon te gaan rennen. Vooral omdat we op hoogte rennen en het klimaat in Uganda een stuk warmer en benauwder zal zijn. Maar ik ga er gewoon voor!’

IMG_6122
 
Hoe gaat het met trainen?
‘Tot nu toe heb ik nog geen blessures gehad met trainen (super fijn – de blaren op m’n voeten zijn de enige dingen waar ik tegenaan loop. Nou, dat is niet zo’n groot probleem 😉 ).’
 
Je hebt al ruim 23.000 euro aan sponsorgeld opgehaald. Geweldig! Hoe heb je dat gedaan?
‘Een fantastisch bedrag waar ik iedereen onwijs dankbaar voor ben! Ik moet eerlijk zeggen dat ik niet super veel gedaan heb om dit sponsorgeld binnen te halen. Natuurlijk zijn er veel verschillende acties die je kunt bedenken en uitvoeren, maar ik heb ook gemerkt dat er opeens allerlei onverwachtse dingen gebeuren. Ik kreeg vanuit het niets van een vriendin een berichtje met de vraag of ze een kindje voor mijn Muskathlon kon sponsoren (terwijl ik het niet eens met haar over de Muskathlon had gehad). Een oude bekende die ik in de trein tegenkwam vertelde de volgende dag ook dat hij een kindje wilde gaan sponsoren. Dat zijn super mooie dingen en dat is niet te danken aan inspanning van mijn kant: mensen in mijn omgeving zijn erg betrokken en dat is vet om te merken!’
 
Janske1Heb je tips voor andere Muskathleten?
‘Simpelweg met mensen in gesprek gaan over wat je gaat doen en het sponsoren van kinderen, kan mensen nét over de streep trekken om een kindje te gaan sponsoren. En dat is wel tof, want daar doen we het natuurlijk allemaal voor!’
 
Zie je uit naar de reis?
‘Soms merk ik wel dat ik niet helemaal goed weet of besef waar ik het precies voor ga doen. Ik ben nog niet eerder in een ontwikkelingsland geweest, en ben dus erg benieuwd wat ons te wachten staat. Natuurlijk weet ik dat we met elkaar rennen en fietsen voor kinderen in armoede, maar ik denk dat ik pas echt ga beseffen wat het allemaal inhoudt, als we daadwerkelijk daar in Uganda zijn en de kinderen gaan ontmoeten. Dan zullen we echt meemaken hoe die kinderen leven en wat wij voor hen kunnen betekenen. Dus daar kijk ik wel onwijs naar uit, maar tegelijkertijd zal het ook wel erg confronterend zijn, ja.’
 

© 2011-2018 Compassion Nederland. Alle rechten voorbehouden.