Zag je afgelopen week ook die foto van die twee kleintjes die na de aardbeving in Nepal genomen zou zijn? Het bleek een portret uit 2007, wat elke keer te pas en te onpas weer opduikt omdat het zo’n mooi plaatje is. Ik houd van kinderen om hun kwetsbaarheid en openheid. Aristoteles zei ooit dat we als een onbeschreven blad ter wereld komen en hoewel ik denk dat dit niet het geval is, komt het er wel dichtbij. Het doet mij verdriet wanneer ik zie dat kinderen al jong lelijke krassen opdoen. Dat is vrijwel altijd door toedoen van volwassenen. Maar in positieve zin gaat het ook op: volwassenen kunnen het verschil maken in het leven van kinderen. Ze kunnen een stem geven aan hen van wie de stem niet gehoord wordt.
 
Adem gerechtigheid
Ook als kerk kun je je ogen daar niet voor sluiten. De Bijbel staat vol met teksten waarin gerechtigheid een rol speelt. Sterker nog: de hele Bijbel ademt gerechtigheid. In spreuken staat: “Geniet van het leven met de vrouw die je bemint. Geniet op alle dagen van je leven, die God je heeft gegeven. Het bestaan is leeg en vluchtig en je zwoegt en zwoegt onder de zon, dus geniet op elke dag. Het is het loon dat God je heeft gegeven. Doe wat je hand te doen vindt.” Ik vind dit een mooi gedeelte, omdat het  balans weergeeft. Je mag genieten, maar als individu en als kerk heb  je ook iets te doen. Namelijk, recht doen. Het is een voorwaarde om kerk te zijn zoals God dat bedoeld heeft. Voor mij is het overigens zo dat je bij het nastreven van gerechtigheid ook naar je eigen vierkante centimeter kijkt. Het omzien naar kinderen in ontwikkelingslanden via Compassion is belangrijk, maar als je niet bereid bent na te denken of jij een rol hebt te spelen in het leven van je zieke buurman dan is het wat mij betreft niet oké. Doe dus gewoon wat jouw hand vindt om te doen. Gerechtigheid is dus ook een kwestie van balans. Ik maak het niet groter dan dit, juist omdat het gevaar van verlamming anders de kop opsteekt. Je kunt altijd nadenken: is dit eerlijk, klopt dit? Wat als ik aan de andere kant van de weegschaal, van de wereld zat? Iets weten maakt je ook verantwoordelijk.
 
Verantwoordelijkheid nemen
Compassion neemt verantwoordelijkheid. Ze stelt een kind centraal. Ze gelooft in kinderen waardoor zij de kans krijgen evenwichtige volwassenen te worden die op hun beurt weer hun plek in nemen. Voor dat vliegwiel wat Compassion lokaal in gang zet, vraag ik graag aandacht. Er zijn nog te veel mensen die denken dat het allemaal toch geen zin heeft. Ik bestrijd dat: als je eenmaal een kind hebt gezien die durft te geloven in zijn/haar toekomst dan zeg je nooit meer dat je maar af moet wachten wat er met je geld gebeurt.
 
Anne Westerduin (@AnneWesterduin) is een Compassion-spreker. Wil jij haar uitnodigen voor een spreekbeurt? Dat kan! Ga naar www.ikzoekeenkerk.nu voor meer informatie, het sprekersoverzicht of het invullen van je sprekersaanvraag.
 
Smal
 

© 2011-2018 Compassion Nederland. Alle rechten voorbehouden.