masaaiGeen Afrikaanse stam is zo bekend als de Masaai. Niet alleen door hun excentrieke kledij, de scherpe speren en hun hoge sprongen, maar juist ook door de sterke cultuur, vol van tradities. Een cultuur met prachtige dansen in kleurrijke kleding, een sterk gemeenschapsgevoel en mooie waarden. Een cultuur ook met gewoontes waar je zeker niet achter kunt staan, zoals vrouwenbesnijdenis. Het is ook gebruikelijk dat mannen een willekeurige vrouw in het dorp bezoeken om geslachtsgemeenschap te hebben. Als de man dit wil, dan moet de vrouw dit toelaten. Kinderen kunnen helpen om dit te veranderen.

Hoe ga je als Compassion om met deze culturele tradities wanneer je een project start om kinderen te helpen, zonder te proberen de cultuur uit het kind te halen of een cultuur als geheel weg te duwen? Want daarmee duw je ook de mensen weg. Vandaag hebben we ontdekt dat juist deze kinderen hierin een essentiële rol spelen.

Gisteren werden we geconfronteerd met de armoede in de sloppenwijken van Nairobi, waar de criminaliteit enorm is, elk gezin strijdt met levensbedreigende ziektes en verkrachting aan de orde van de dag is. Waar het riool buiten de oevers treedt wanneer het regent, en zelfs bij de sloppen naar binnen stroomt. Een onvergetelijke ervaring. We ervoeren duisternis én hoop in die duisternis.

Welkom in Masaai-land
Vandaag zagen we een andere vorm van armoede. Masaai-land ligt in een prachtige vallei die zich uitstrekt over een groot deel van Oost-Afrika. Vanaf Nairobi neem je een steile weg naar beneden. Eenmaal in de vallei werden de Jambo’s en Habari?’s ons enthousiast toegeroepen door de jongens die de geiten hoedden. We waren welkom in Masaai-land! Door de groene oase zag het er vruchtbaar uit.

Gevoelsmatig was het hier een stuk beter vertoeven dan in de verschrikkelijke sloppenwijken van Nairobi. Totdat we hoorden dat het pas deze maand was gaan regenen. Het had al vijf maanden niet geregend, de oogsten waren mislukt en het grootste gedeelte van het vee was gestorven. Geen vee betekent geen melk en geen mogelijkheid om meer vee te fokken. En dat betekent geen inkomsten. Dit is precies de reden dat veel mensen van het platteland naar de stad trekken. Er is geen werk, geen inkomsten, geen eten. De regen is hier letterlijk van levensbelang.

masaai2Ik word dokter
Terwijl we op het project aankwamen verwelkomden de kinderen ons met traditionele dansen van de Masaai. Een prachtig schouwspel van geluid, kleur en beweging. De teksten van de liedjes die ze zongen, gingen over de God die er voor ons allemaal is en ons verbindt. Het was prachtig om te merken hoe liefdevol de medewerkers met de kinderen omgingen. Op deze plek ontmoette ik Emanuel, een van de kinderen van het project. Emanuel is 12 jaar en houdt van voetballen. Toen ik vertelde dat we uit Nederland komen, gingen zijn ogen glinsteren: “Van Persie! Robben!” Emanuel is ontzettend slim. Hij wil later dokter worden. Als ik vraag waarom, is hij heel duidelijk: “Weet je? We hebben in onze Masaai-stam niet veel goede dokters. Ik wil leren hoe ik mensen weer beter kan maken. Ik wil mijn volk helpen.”

Emanuel komt er wel. Die wordt dokter in de Masaai-stam. Maar niet op de traditionele medicijnman-achtige manier. Hij gaat naar school en misschien zelfs wel studeren. Tegelijk is hij op en top Masaai. Emanuel slaat de brug tussen de traditionele cultuur van de Masaai en de goede invloeden van buiten. De medewerkers van het project leven het voorbeeld: Ook zij zijn op en top Masaai, maar zijn wel trouw aan één vrouw, beschermen de meisjes tegen besnijdenis en stimuleren scholing. En Emanuel? Die gaat vanmiddag na zijn huiswerk voor de geiten zorgen, zoals dat hoort als jongen van 12 in zijn Masaai-cultuur.

Bekijk dit indrukwekkende filmpje uit deze omgeving:

© 2011-2018 Compassion Nederland. Alle rechten voorbehouden.