foto1Mijn naam is Eva Tette Sowu, ik ben 13 jaar en ik woon in Ghana. Toen ik 7 jaar was, werd mijn vader ziek. Al het geld dat mijn moeder had verdiend met haar marktkraam waar ze pinda’s verkoopt, ging op aan de medische kosten. Helaas overleed mijn vader kort daarna en bleven mijn moeder, ik en mijn acht broers en zussen achter.
 
 
Voor het eerst naar school
Mijn moeder moest nu alleen voor ons zorgen. Ze verdiende maar heel weinig geld op de markt, waardoor alleen nog mijn oudste broer naar school kon. Voor de rest van ons was geen schoolgeld. We hadden meestal maar één maaltijd per dag en soms zelfs dat niet. In de kerk van ons dorp is een Compassion-project en toen de mensen daar van onze situatie hoorden, kwamen ze bij ons langs. Ik werd opgenomen in het project en kreeg een sponsor. Toen kon ik voor het eerst naar school!
 
Mama werd depressief
Maar het ging niet goed met mijn moeder. Ze had veel verdriet van het overlijden van mijn vader en het was heel zwaar om voor negen kinderen te zorgen. Ze was depressief en werd daar ook ziek van. Ze kon niet meer naar de markt om pinda’s te verkopen, waardoor we helemaal geen inkomen meer hadden. Ik vertelde op het project dat het niet goed ging met haar en zij boden hulp. Uit een medisch fonds betaalden zij haar behandeling en ze knapte gelukkig snel weer op.
 
Geen kredietfoto2
Mijn moeder wilde graag haar handel op de markt weer oppakken. Hiervoor vroeg ze een microkrediet aan, maar daar kwam ze niet voor in aanmerking. Ze had namelijk geen enkel financieel onderpand. Maar als ze haar zaak niet kon oppakken en uitbreiden, hoe moest ze dan voor haar gezin zorgen? Weer kwamen de mensen van Compassion-project ons te hulp. Ik kwam in aanmerking voor het ‘zeer kwetsbare kinderen fonds’. Uit dit fonds werd maandelijks eten voor ons gezin gekocht en kregen we allerlei andere boodschappen die we nodig hadden.
 
Zelf voor haar gezin zorgen
Hierdoor hield mijn moeder maandelijks wat geld over en kon zij wat sparen. Na een paar maanden kon ze nu toch een microkrediet krijgen om haar marktkraam uit te breiden. Ze verkoopt nu allerlei andere producten op de markt en kan daarmee nu zelf goed voor ons gezin zorgen. Op het Compassion-project heeft ze ook vriendinnen gevonden waar ze mee kan praten en die elkaar regelmatig opzoeken.
 
Met mij gaat het heel goed op school. Ik doe erg mijn best want ik wil verpleegster worden!
 

© 2011-2018 Compassion Nederland. Alle rechten voorbehouden.