In juni 2015 kwamen in Seoul, Zuid-Korea, 1100 kerkleiders van 163 verschillende kerken uit Zuid-Korea bij elkaar. Samen bereidden zij zich voor op de dag dat de grenzen van Noord-Korea opengaan en ze direct de kinderen kunnen helpen.
 
Volgens een rapport van de VN vindt er in Noord-Korea een systematische schending van mensenrechten plaats en is onderdrukking aan de orde van de dag. Het Noord-Korea congres werd georganiseerd door Compassion Zuid-Korea, in samenwerking met de internationale Advocacy-tak van Compassion. Het doel was bewustwording creëren over de noden van de Noord-Koreaanse kinderen en daarnaast de Zuid-Koreaanse kerk mobiliseren om zich klaar te maken hun noordenburen praktische hulp te bieden op het moment dat ze de grens kunnen oversteken.

compassion-north-korea-ministry-summit
 
Diepe liefde voor Noord-Korea
Tijdens het congres van 2 dagen werden onderwerpen behandeld als holistische kindontwikkeling, armoedebestrijding, effectief partnerschap tussen kerk en gemeenschap en de situatie van kinderen in Noord-Korea. We hoorden ook de indrukwekkende levensverhalen van een aantal Noord-Koreanen.
 
Maar nog indrukwekkender dan de degelijke lezingen en inspirerende seminars was het enorme gevoel van nederigheid en liefde voor de buren en voormalige vijanden in Noord-Korea.
 
Ik verwacht grote dingen van de Koreaanse kerk, omdat ze laten zien dat ze in grote afhankelijkheid van onze Vader leven, Hij die onvoorwaardlijk van de kinderen in Noord-Korea houdt.
 
2 uurtjes naar je sponsorkind?
Compassion wil er klaar voor zijn, maar dit kan er heel anders uitzien dan het kindontwikkelingswerk dat we al 65 jaar doen. Stel je voor dat je 2 uurtjes naar het noorden rijdt en daar je sponsorkind thuis kunt ontmoeten. Hoe gaat een dergelijke relatie tussen sponsor en sponsorkind er uitzien? Of hoe kunnen we ons kindontwikkelingsprogramma implementeren terwijl er helemaal geen georganiseerde, zichtbare kerken zijn, en alleen geheime gelovigen?
 
Dit zijn de vragen waar het team mee bezig is dat Compassion en de kerk klaarmaakt voor Noord-Korea. We geloven dat we er klaar voor moeten zijn, zodat we niet voor verrassingen zullen staan.
 
En we zijn niet alleen.
 
Er zijn nu al zo’n 200 Koreaanse kerken in Zuid-Korea en andere landen die met ons samenwerken om op creatieve manieren uit te reiken naar de meest kwestbaren in Noord-Korea.
We willen dat God ons klaarmaakt voor het moment dat de mogelijkheid komt om de kinderen in Noord-Korea te dienen.
 
En die mogelijkheid komt wellicht snel.
 
Russ Debenport
 

© 2011-2018 Compassion Nederland. Alle rechten voorbehouden.