450 mannen en vrouwen renden, fietsten, wandelden en beklommen samen ruim 4,5 miljoen euro bij elkaar om armoede uit te bannen. In 4 jaar is de Muskathlon uitgegroeid tot een van de grootste sportieve evenementen die jaarlijks vanuit Nederland wordt georganiseerd en volgend jaar vindt de Muskathlon in 6 Compassion-landen plaats. Maar… wat zijn de resultaten van de inspanningen van de betrokken mannen en vrouwen? En waarom moesten ze nu helemaal naar Afrika om die prestatie neer te zetten? We vroegen het Sonia Acwici en Paul Rosier; een Ugandese studente en haar Nederlandse sponsor.

familie Rosier_550
 
Sonia, wat betekende het voor je toen je hoorde dat je een sponsor had?
Toen ik begon met mijn opleiding, had ik nog geen sponsor. Elke keer als er brieven kwamen voor anderen, keek ik stiekem of er ook een brief voor mij tussen zat. Anderhalf jaar later had ik de hoop nog niet opgegeven en in februari 2013 hoorde ik dat ik een sponsor had dankzij de Muskathlon. Ik was zo blij en dankbaar!
 
Heb je je sponsor ontmoet?
In datzelfde jaar kwam mijn sponsor Paul naar Uganda om mee te doen aan de Muskathlon. Dit wist ik eerst helemaal niet. Ik werd uitgenodigd voor een bijeenkomst om te vertellen over mijn studie. Toen stond ineens Paul voor mijn neus. Wat een enorme zegen toen ik hem ontmoette! Mijn sponsor die míj kwam opzoeken, ik kon niet geloven wat er gebeurde.
 
Wat betekende het voor jou dat Paul naar Uganda kwam?
De komst van de sporters inclusief Paul heeft een enorm positieve uitwerking op het leven in onze gemeenschap. Onze gemeenschap is getekend door oorlog, haat en verdriet. Dit heeft tijd nodig om te helen. De komst van de muskathleten bracht blijdschap en moed met zich mee. Ik moet nog steeds glimlachen als ik denk aan het moment dat ze ons dorp bezochten. Ik herinner me de uitgelatenheid van de bewoners. Het was alsof iemand anders onze pijn kon voelen. De Muskathlon gaf ons een boost, waardoor de mensen in mijn dorp nu harder werken.
 
Wat zou je willen zeggen tegen mensen die twijfelen om mee te doen aan de Muskathlon?
Ontwikkelingswerk is zoveel meer dan alleen geld geven. Het begint een niveau dieper. We hebben niet alleen geld nodig, maar hoop en aandacht. Het begint bij relatie en geloof in mensen. Ik zou tegen de twijfelaars willen zeggen: Kom hierheen en laat zien dat je persoonlijk bij ons betrokken bent.
 
Sonia en Paul_550Paul, waarom ging je helemaal dáár in Uganda een marathon lopen?
Veel mensen zeiden vooraf tegen me: bespaar het geld van de reis, stuur dit op naar Uganda en loop de marathon in Nederland. Maar de organisatie zei tegen mij: ‘Het is zo belangrijk om de mensen te ontmoeten. Want ja, ze hebben geld nodig. Maar nog meer hebben ze jouw liefde en compassie nodig.’ Toen besloot ik te gaan. Het is zo bijzonder hoe dankbaar de mensen zijn met onze komst. En daarbij heb ik zo veel geleerd toen ik in Uganda was. Ik zag met mijn westerse ogen de ellende en vroeg me af: hoe kun jij hoop hebben? Het is bijzonder om te ervaren dat mensen ondanks hun situatie zoveel hoop en vertrouwen in God hebben.
 
Heeft de Muskathlon je veranderd?
Het was een hele speciale tijd die mij zeker heeft veranderd. Ik ben zelf redelijk nuchter en aanvankelijk dacht ik: we zullen nog wel eens even zien. Maar in Uganda gebeurde er iets bijzonders. Als mijn leven een taart is, dan heb ik het missende deel gevonden in Uganda. Ik wist niet dat ik iets miste, maar toen ik terugkwam wist ik dat het compleet is. Wat ik miste was het relativeringsvermogen over wat belangrijk is. Ik dacht altijd dat er mensen op de aarde zijn die het minder hebben. Maar het is andersom: er zijn een aantal mensen die het goed hebben, en dat zijn wij! We behoren tot de 5% van de rijksten op de aarde. Toen ik dat besefte, begon ik alles te relativeren.
 
Welke uitwerking heeft de Muskathlon in je leven?
Door mijn relativeringsvermogen ben ik gegroeid in mijn leven. Het is niet zo dat ik al het materialisme in mijn leven gedag heb gezegd. Maar ik denk er op een andere manier over na. En ik deel mijn geld op een andere manier en we leren onze kinderen op een andere manier. Dat is zo anders. Het heeft mijn leven gezegend. En door mij heen ook anderen, de levens van mijn familie en vrienden.

 
Wil je meer weten over de Muskathlon in 2016? Je bent van harte welkom op de informatieavond op 14 september. Of kijk op compassion.nl/muskathlon.
 

Sonia Acwici groeide op in extreme armoede. Haar leven is getekend door problemen waarin gebrek, oorlog en HIV een grote rol speelden. Sonia is als kind opgenomen in het kindsponsorprogramma van Compassion en werd na deze periode geselecteerd voor het studentenprogramma. Inmiddels is ze afgestudeerd als deskundige op het gebied van ontwikkelingswerk.

Paul Rosier woont met zijn vrouw Karin en hun vier kinderen in Dalfsen. Terwijl het gezin Sonia sponsorde, ondersteunde het gezin ook een kind uit het kindsponsorprogramma. Nadat Sonia was afgestudeerd, besloot het gezin nog 2 kinderen uit dit programma te ondersteunen.

In juni bracht Sonia een bezoek aan Nederland waar ze de hele familie Rosier ontmoette en haar getuigenis deelde in verschillende kerken en bij diverse ondernemers.

 

© 2011-2018 Compassion Nederland. Alle rechten voorbehouden.