“Ambassadeur voor compassion word je niet zomaar. Ambassadeur zijn is niet iets wat je er even bij doet, een plek in je agenda, een post op je facebook. Ambassadeur zijn heeft te maken met wie je bent, met waar je hart naar uit gaat.”

 
Door: Freek van der Brugge, zangleider van de band LEV
 
FreekAls aanbiddingsleider kan het niet anders zijn dat je op een punt komt dat je wordt geraakt door gerechtigheid. Hoe meer ik bezig was met het zingen voor God, hoe meer ik ging nadenken over wat het daadwerkelijk betekent om Hem te aanbidden. Als we bijvoorbeeld als kerk belijden en geloven dat God een God is van iedereen, hoe kan het dan zo zijn dat we niet omkijken naar onze broers en zussen? Wij bidden om dagelijks brood, maar geven we het ook aan de ander? In zo veel liederen zingen we dat we onze naasten willen dienen.  Deze gedachtes wilde ik niet naast mij neerleggen, ik ging er mee aan de slag.
 
Weggeven wat je zelf nodig hebt
Het mag duidelijk zijn dat aanbidding onlosmakelijk verbonden is met wie wij zijn en de keuzes die wij maken. God luistert niet alleen naar onze liederen, maar hij kijkt naar ons hart. Sterker nog, God wil onze liederen niet horen als rechtvaardigheid geen onderdeel van ons leven is (lees bijvoorbeeld Amos 5). Wij hebben de armen keihard nodig. De armen leren ons namelijk wat vasten is. Armen weten als geen ander hoe je moet delen en hoe het is om iets weg te geven dat je eigenlijk zelf nodig hebt. Ik geef zelf voornamelijk weg wat ik in overvloed heb. Wij gaan leren wat vasten is als wij de armen daadwerkelijk gaan ontmoeten. Als rijk en arm elkaar ontmoet, gaan we ook iets van God liefde ervaren. Een ontmoeting vindt plaats als je elkaar in de ogen kunt kijken.
 
Mensen in nood ontmoeten
Op het moment dat jij een ontmoeting hebt met iemand in nood, op gelijkwaardig niveau, geloof ik dat je Gods liefde sterker zal ervaren dan ooit tevoren. Rechtvaardigheid, omkijken naar je medemens, verandert niet alleen het leven van de ander, maar ook jouw leven. Het is dan ook belangrijk dat wij de kerken niet alleen oproepen om collecte te houden en geld te geven, wat natuurlijk ook belangrijk is. Wij moeten bovenal kerken oproepen om mensen in nood te ontmoeten. Harten zullen veranderen als ik daadwerkelijk iemand ontmoet op gelijkwaardig niveau. Als ik daadwerkelijk mijn tijd en geld deel met mensen in nood.
 
IMG_0516We zijn familie
Juist om deze reden ben ik ambassadeur van Compassion. Compassion faciliteert door kindsponsoring zo’n ontmoeting met een kind in nood. Toen ik ons sponsorkind Ririn in Indonesië mocht ontmoeten, noemde ze mij haar vader. We zijn familie en we keken elkaar in de ogen. Dat deed iets met mijn hart, ik voelde de liefde van God door mij heen voor dit meisje. Maar het deed ook iets met Ririn. Ik kon contact maken en daadwerkelijk zeggen hoeveel ik om haar gaf. Ze voelde zich waardevol, geliefd. Daarom is het  initiatief op Facebook ‘Ik ben een gastgezin voor een vluchteling’ ook zo geweldig. Dit is een concrete actie dat zo’n ontmoeting faciliteert. Dit is letterlijk wat God van ons vraagt in Jesaja 58: Is dit niet het vasten dat ik verkies: Je brood delen met de hongerige, onderdak bieden aan armen zonder huis, iemand kleden die naakt rondloopt, je bekommeren om de medemens.
 
Met zulke initiatieven zal de wereld beetje bij beetje veranderen. Want er verandert dan niet alleen iets bij de mensen in nood, maar ook in ons eigen hart.
 

Freek van der Brugge is zangleider van de band LEV. LEV schrijft en zingt liederen over het leven naar God. Op 1 oktober komt hun nieuwe album uit met de titel “Morgen dans je weer”. Op het album staan twaalf nieuwe, Nederlandstalige liederen die het leven met God bezingen op de mooie en de moeilijke momenten.  Op 17 oktober geeft de band een presentatieconcert in Houten. Kaarten zijn te bestellen via www.truetickets.nl/lev.
 

© 2011-2018 Compassion Nederland. Alle rechten voorbehouden.