Renée vertrekt in 2011 met een groep kerkleiders naar India om het werk van Compassion van dichtbij te bekijken. Ze ontmoet Sudeshna en is diep onder de indruk. Vier jaar Renee en Sudeshnalater ontmoeten ze elkaar in Nederland onverwachts opnieuw. Renée wordt geconfronteerd met een gevoel van schaamte door onuitgevoerde plannen en ongewenste onverschilligheid. 

 

September 2011 – Kolkata, India
Terwijl riksja’s, auto’s en busjes met veel getoeter om ons heen razen, een mix van uitlaatgassen, straatvuil en onbekende specerijen onze neusgaten binnendringt en tientallen grote bruine ogen ons nieuwsgierig opnemen, ontmoeten we LDP’er Sudeshna. Een prachtige meid van rond de twintig met stralende glimlach en sprankelende ogen. Ogen waarachter ook een heel hard verhaal schuil gaat. Sudeshna vertelt honderduit over haar studie, haar dromen en we raken onder de indruk van de ambities van deze jonge vrouw: ze wil journalist worden en fotograaf. Zo wil ze de wereld veranderen en bijdragen aan een hoopvolle toekomst voor India. De tijd vliegt voorbij en we moeten weer verder. Zoveel mensen, zoveel verhalen, zo weinig tijd, maar vastbesloten om het verhaal van deze dame terug in Nederland te blijven delen. De volgende dag leidt Sudeshna ons rond op haar universiteit. Met de andere vrouwen praten we over het leven. Gewoon van vrouw tot vrouw. En we eten chocoladetaart, dat blijft een universele taal.

 

Februari 2015 – Rijssen, Nederland
Door de tijd vervagen sommige herinneringen. Je neemt je voor om de indrukken die je hebt opgedaan scherp voor de geest te blijven houden, maar de tijd leert dat je daarin maar moeizaam slaagt. Wat een verrassing om tijdens een meeting van Transformed ineens een bekende sprankeling te zien! Sudeshna deelt haar verhaal van verdriet, verwaarlozing, hoop en toekomst en na de meeting ga ik naar haar toe. Ik vertel haar over onze eerdere ontmoeting en ik raak geëmoSudeshnationeerd. Misschien wel beschaamd, omdat ik haar een beetje was vergeten. Omdat ik mijn eerdere voornemens om me in te spannen voor een betere wereld niet zo heb waar gemaakt als ik had gehoopt. Omdat ik ben vergeten dat elk persoon een verhaal heeft, gevoelens heeft en net zoveel mens is als ik. Als ik over de chocoladetaart begin, begint ze te lachen: ze weet het nog!
De volgende dag ontmoet ik Sudeshna op het kantoor van Compassion. Met een kop thee en chocola (uiteraard!) praten we aan één stuk door. Sudeshna in een prachtig gekleurd Indiaas gewaad en ik in een spijkerbroek. Die avond vertelt ze nogmaals haar levensverhaal. Ik luister en raak misschien nu nog wel meer onder de indruk van de zachte kant van deze jonge vrouw, zonder dat dat ten koste gaat van haar ambitie. Kwetsbaar en juist daardoor ontzettend sterk. Ik voel me vereerd dat deze dame vanmiddag tijd heeft vrijgemaakt en haar verhaal aan mij wilde geven.

 

Sudeshna’s verhaal is echt en spoort aan om gedeeld te worden. Een verhaal van verdriet, kracht en hoop. Dat vraagt ook om kwetsbaarheid van mijn kant. Ben ik bereid om haar verhaal te blijven vertellen? Ben ik bereid om me te laten raken door de miljoenen Sudeshna’s in deze wereld en nog sterker, ben ik bereid om daar echt wat aan te doen? Een verschil maken is niet moeilijk. Het verhaal van Sudeshna grijpt me aan en ik wil dat het me blijft raken. Ja, ik ben bereid om de confrontatie aan te blijven gaan met mijn oncomfortabele schaamtegevoel en de er-altijd-weer-insluipende onverschilligheid. Nu en in de toekomst. Dit is opnieuw de eerste stap.

 

Door Renée Poortman

 


1 reactie Reageer
  1. Frieda
    sep 24, 2015
    at 19:53

    Wat een prachtige en eerlijke blog! Heel mooi en pijnlijk herkenbaar ook. Maar weet je wat zo mooi is? Er zijn heel veel Sudeshna’s, maar er zijn ook heel veel Renees! Als al die Renees de verhalen van hun eigen Sudeshna delen, wordt er heel veel gezaaid! God werkt door ons heen en gebruikt ons allemaal. Je hoeft het niet alleen te doen!
    En eh… met deze blog heb je alweer een prachtige daad gesteld. Mij heb je geraakt, dank je wel!

© 2011-2018 Compassion Nederland. Alle rechten voorbehouden.