Bij Compassion draait alles natuurlijk om ontwikkeling. Maar hoe werkt dit precies? Er is geen standaard aanpak. We willen die dingen doen, die een kind écht helpen een zelfvoorzienende, verantwoordelijke volwassene te worden.
 
Als we over noden horen, dan willen we als mens vaak meteen helpen! We willen iets doen en dat is ontzettend mooi! Maar onze eerste reactie hoe we willen gaan helpen, is niet altijd de beste manier om te helpen. Het is dus essentieel om te begrijpen hoe we moeten helpen als we iets goeds willen doen in de wereld.

LDP graduate smiling
 
We willen ontwikkeling stimuleren, en geen afhankelijkheid.
We willen verandering zien op de lange termijn. We richten ons dus vaak niet op kortetermijnoplossingen. In plaats daarvan willen we de kinderen en onze lokale partners toerusten met kennis, vaardigheden, waarden en houdingen die ze nodig hebben om hun eigen leven positief te beïnvloeden.
 
We stellen kinderen en onze partners in staat om actief aan hun eigen toekomst te werken, en niet slechts passieve ontvangers te worden.
 
Niet alleen maar geven
Ook de allerarmsten hebben veel te geven, zoals talenten, tijd en energie. Als we alleen maar geven, ondermijnen we wat ze zelf kunnen geven. We moeten hun zoektocht naar oplossingen juist stimuleren en faciliteren.
 
Doe niet voor anderen wat ze voor zichzelf kunnen doen.
Als we een kind of familie proberen te helpen door iets voor ze te doen dat ze zelf hadden kunnen doen, dan zaag je de poten onder hun stoel vandaan. Op een bepaalde manier breng je ze de subtiele boodschap dat ze het zelf niet kunnen. Geef mensen de kans om zelf ook te geven en in te zetten wat ze hebben gekregen.
 
Focus op partnerschap
Relaties komen van twee kanten, niet van één kant. Wij zijn niet de nobele goeddoeners die neerbuigen naar de hulpeloze armen om hen te helpen.
 
Onze partners in de ontwikkelingswereld hebben enorm veel te bieden. Het is geen relatie van gevers en nemers. We moeten ze zien en behandelen als partner, niet als middel om onze doelen te bereiken of onze verhalen te vertellen.
 
Lokaal eigenaarschap
Als je een ontwikkelingsprogramma voor kinderen begint in een gemeenschap zonder dat lokale mensen daar visie voor hebben en deel van uitmaken, dan zal het zeer waarschijnlijk falen. Lokaal eigenaarschap is de sleutel voor succesvolle ontwikkeling.
 
Denk aan je eigen situatie. Stel dat onbekenden bij je thuis komen en zeggen: “We denken echt dat jullie deze nieuwe waterpompen nodig hebben. We gaan ze nu voor je installeren.” Wat zou je dan denken?
 
Daarom moeten we onze initiatieven gezamenlijk ontwikkelen. Geef lokale gemeenschappen de mogelijkheid om eigenaar te zijn doordat ze volledig betrokken en onderdeel zijn van de ontwikkeling. Zij kennen de gemeenschap, de noden, de mensen en de uitdagingen.
 
Als je reist en het werk van Compassion bezoekt, ga dan met een open hart. Gebruik je tijd om te ontdekken wat onze partners’ visie en dromen zijn. Misschien wil je helpen om een toiletgebouw of kerk te bouwen, maar geven ze aan dat dát niet hetgeen is wat ze heet meest nodig hebben.
 
Het is belangrijk om naast ze te gaan staan en samen te werken. Word deel van hun passie en visie voor hun gemeenschap.
 
AmberAmber van Schooneveld
 

© 2011-2018 Compassion Nederland. Alle rechten voorbehouden.