Hoe doel van Compassion is niet het creëren van afhankelijkheid, maar kinderen in onze projecten bemoedigen en toerusten, zodat ze uit armoede kunnen ontsnappen.

Sister of Julio Castro SANCHEZ
 
Soms lijken ontwikkelingshulporganisaties, waaronder Compassion, je de mogelijkheid te willen geven een ‘held’ te worden in het leven van een kind. Dat kan heel mooi zijn. Wie wil er geen held zijn en de wereld veranderen? Er is wel een probleem bij deze manier van communicatie. Het plaatst de gever of sponsor in de hoofdrol, de kampioen. Het kind krijgt de rol van passieve ontvanger.
 
Dit kader van de gever als held en de arme als dankbaar liefdadigheidsobject kan veel schade op de lange termijn veroorzaken. Het fluistert subtiel naar een persoon in armoede: “De gevers zijn speciaal, zij hebben de macht. Jij bent arm en anders dan zij zijn.” Het kan een manier van denken creëren dat zegt: “Ik kan het niet zelf, ik ben en blijf afhankelijk van iemand.”
 
Maar het doel van Compassion is niet om levenslange ontvangers te creëren. Het doel is kinderen bekrachtigen en toe te rusten om uit armoede te ontsnappen. Daarom richten onze kerkenpartners zich niet op het geven van dingen aan kinderen, maar op hun holistische ontwikkeling; op sociaal, emotioneel, geestelijk en cognitief gebied.
 
De sponsor is niet de kampioen van het verhaal. De kinderen zijn de kampioen van hun eigen verhaal. Je redt geen kind. Je geeft hen de mogelijkheden om hun eigen omstandigheden te veranderen.
 
Hier zijn 5 manieren om je sponsorkind te helpen niet een manier van denken van afhankelijkheid te creëren, maar van kracht en bemoediging:

1. Vraag hoe het gaat op school. Er kan veel druk op kinderen liggen om te stoppen met school en aan het werk te gaan. Vraag naar hun favoriete vakken en bemoedig ze om hard te blijven leren.

2. Vraag naar hun interesses. Welke unieke talenten en interesses hebben ze. Dit helpt kinderen ook te beseffen dat ze daarmee nu en later anderen kunnen dienen en helpen.

3. Bemoedig ze om bij te dragen. De omstandigheden van de kinderen moedigen de kinderen vaak niet aan om te geloven dat ze iets bij te dragen hebben aan hun gemeenschap. Bemoedig ze om te dromen – Wat kunnen zij allemaal doen om een verschil te maken in hun familie en omgeving?

4. Wijs ze op Gods waarheden. Herinner ze dat ze door God prachtig zijn gemaakt. Vertel ze dat God unieke plannen met hun levens heeft.

5. Bid voor ze. Bid dat God ze leidt wanneer ze keuzes maken en dat Hij ze helpt om op te groeien tot zelfverzekerde, liefdevolle en verantwoordelijke volwassenen.
 
Sponsoring gaat niet over een redder worden voor een kind in armoede. Het is jouw kans om een kind te wijzen op de echte Redder en om ze in staat te stellen te worden zoals God ze bedoeld heeft. Je stimuleert ontwikkeling, geen afhankelijkheid. Dat is prachtig!
 
AmberAmber van Schooneveld
 


1 reactie Reageer
  1. Henk Jan
    dec 17, 2015
    at 14:31

    Mooi stuk. En natuurlijk willen we allemaal de armsten toerusten zelfstandig de armoede te ontvluchten.
    Toch zijn er wel degelijk (alledaagse) helden nodig om bijvoorbeeld de kinderen die nu nog vastzitten in slavernij te bevrijden, voordat zij uberhaupt aan de opbouw van een nieuw leven kunnen denken. Die bevrijdingsactie vraagt om vaak gevaarlijk werk en absolute helden (-;

© 2011-2018 Compassion Nederland. Alle rechten voorbehouden.