Hoe gaan kinderen naar school? Het antwoord is niet altijd zo simpel als je misschien denkt. Op veel plekken leggen kinderen enorme afstanden af om hun klaslokaal te bereiken. Of het nu kilometers lopen door heuvelachtige bospaadjes is, of achter in een overvolle bus meehobbelen over slechte wegen. Deze 9 foto’s laten de uitdagingen zien die sommige kinderen letterlijk tegenkomen als ze naar school willen. Bovenal laat het de toewijding zien om te gaan voor leren, ontdekken en de toekomst!
 
1. Op een kano, gemaakt van een uitgeholde kokosnotenboom in de Filipijnen.

Children in the BoatVoor deze kinderen betekent naar school gaan een instabiele overtocht in een kano gemaakt uit de romp van een enorme kokosnotenboom. Vanuit hun afgelegen gemeenschap moeten ze eerst nog 45 minuten lopen door rijstvelden, heuvels en bossen, voordat ze de spannende overtocht over de Wawa Rivier maken. Voordat de lokale kerk ging samenwerken met Compassion, had de gemeenschap zelfs geen boot. De kinderen zwommen naar de andere kant om naar school te gaan.
 
2. Meeliften of de fiets van een van je vrienden, Indonesië.

Children ride bicycle together down streetFietsen zijn wereldwijd een populaire vorm van transport. Meeliften met een vriend of vriendin is natuurlijk altijd een goede optie!
 
3. Achter in een vrachtwagen, Indonesië.

Behind the rural bus driving children to schoolHet afgelegen dorpje Ngangdong op centraal Java, Indonesië, was vanwege een simpele reden afgesloten van de buitenwereld: De enorme gaten in de enige toegangsweg. De dichtstbijzijnde school is 9 kilometer verderop en de wandeling over een smal pad door het dorp kostte de leerlingen 2 uur. De dorpelingen hebben meerdere keren de weg gerepareerd, maar de moessonregens deden hun harde werken al gauw weer teniet. Compassion-medewerkers realiseerden dat de toestand van de weg de ontwikkeling van de kinderen tegenhield. Daarom huren ze nu een goede vrachtwagen die de kinderen ophaalt en naar school brengt – een levensveranderend initiatief!
 
4. Elke dag twee keer 7 kilometer lopen, Indonesië.

Children Walking to SchoolIn deze gemeenschap is de dichtstbijzijnde school 7 kilometer verderop. Maar als je lekker kan kletsen met je vrienden, voelt de hete, stoffige reis niet zo lang.
 
5. Onder het dakje van een Riksja, India.

A man cycles two school children on a rickshaw cycleRiksja’s zijn een gebruikelijke vorm van transport in veel ontwikkelingslanden. Een baantje als Riksja-chauffeur is voor veel arme gezinnen een manier om te voorzien in de basisbehoeften. Hoewel het inkomen erg instabiel is. Deze twee Indiase leerlingen krijgen een lift naar school van hun vader.
 
6. Als de schoolbus een schoolboot is, Sri Lanka.

School children riding in a long boat’s Ochtends staat er een groepje schoolkinderen langs de rivier te wachten op de schoolboot, een kano. In deze gemeenschap in Sri Lanka is de schoolboot de enige manier om naar school te komen. In het seizoen van de moessonregens stroomt de rivier regelmatig over en kunnen de kinderen niet altijd naar school.
 
7. Voorkom een gevaarlijke reis, India.

The Right MotivationIn een gemeenschap in India werden veel kinderen door hun ouders thuisgehouden, omdat de weg naar school en het Compassion-project enorm gevaarlijk was. De kinderen moesten een gevaarlijke spoorwegovergang passeren. Nu heeft het project een autotruck aangeschaft om de kinderen op te halen. De afwezigheid op school en in het project is gedaald van 20% is 2014 naar 3% in 2015.
 
8. Fietsen in stijl, Ghana.

Jerry waves riding his bike to schoolDe 10-jarige Jerry uit Ghana moest altijd een grote afstand lopen naar school. Hij kwam moe aan en was erg laat thuis. Van een gift van zijn sponsor hebben ze toen een prachtige fiets kunnen kopen.
 
9. Een tocht door de modder, Thailand.

Rainy Day LettersHevige regenval verandert de wegen in modderpoelen in Supakan’s dorp. De wegen zijn daardoor onbegaanbaar, behalve te voet. Wat ook erg vervelend is, is dat de leraar, door de overheid betaald, niet naar het dorp kan komen. Compassion zorgt voor een invalleraar als de vaste leraar niet kan komen. Zolang de kinderen hun laarzen en paraplu’s maar hebben, zal het weer ze niet stoppen om naar school te gaan.
 
De wegen die deze kinderen afleggen zijn niet alleen indrukwekkend en extreem door de inspanning die het kost, of door het ongebruikelijke transport. Ze zijn ook indrukwekkend omdat deze kinderen koste wat kost naar school gaan, terwijl 58 miljoen kinderen tussen de 6 en 11 jaar wereldwijd niet naar school gaan.*

Elk kind heeft het recht op onderwijs. Maar armoede kan er voor zorgen dat ze geen onderwijs krijgen. Het kindsponsorprogramma van Compassion helpt kinderen om naar school te gaan, onderwijs te krijgen, en uiteindelijk uit armoede te ontsnappen. Sponsor ook een kind.
 
*Bron: UNESCO, www.uis.unesco.org/Education
 

© 2011-2018 Compassion Nederland. Alle rechten voorbehouden.