The-Zika-Virus_Compassion-responds_900In de afgelopen weken is het Zika-virus van een ‘milde bedreiging’ overgegaan in een ‘alarmerende fase’. De Wereldgezondheidsorganisatie heeft de noodtoestand uitgeroepen. Het virus komt met name snel op in Latijns-Amerika en is inmiddels gerapporteerd in 24 landen. Compassion werkt in 10 van deze landen. In deze blog lees je wat het Zika-virus betekent voor het werk van Compassion ter plaatse.
 
Het Zika-virus wordt overgebracht door muggen. Deze muggen leven met name in de tropische en sub-tropische delen van Amerika, Afrika, Azië en de Pacific. Eén op de vier mensen die geïnfecteerd raakt, heeft klachten als lichte koorts, uitslag, hoofdpijn en geïrriteerde ogen. Deze symptomen kunnen zich twee tot zeven dagen voordoen. Voor zwangere vrouwen kan het Zika-virus echter serieuze gevolgen hebben. In Brazilië, bijvoorbeeld, worden veel gevallen van Microcefalie gesignaleerd. Dit houdt in dat baby’s geboren worden met onvolgroeide hersenen en te kleine hoofdjes. Het is nog niet wetenschappelijk bewezen dat het Zika-virus gelinkt is aan Microcefalie. De Wereldgezondheidsorganisatie zegt echter dat er een sterk vermoeden is dat Zika-virus en Microcefalie aan elkaar gelinkt zijn.
 
De aanpak van Compassion
Het Zika-virus is geconstateerd in 24 landen. Compassion werkt in 10 van deze landen, namelijk Bolivia, Brazilië, Colombia, Dominicaanse Republiek, Ecuador, El Salvador, Guatemala, Haïti, Honduras en Mexico. Tot op heden zijn er geen meldingen van kinderen of staf van Compassion-projecten die geïnfecteerd zijn. De situatie wordt actief gecontroleerd en er zijn voorzorgsmaatregelen genomen om kinderen en hun families te beschermen tegen Zika. Zo geven lokale staf-medewerkers van Compassion onderwijs aan moeders en gemeenschappen over de risico’s van Zika en hoe het virus te bestrijden is. Er wordt geadviseerd niet bij open water, verstopte afvoeren of vuilnis te komen. Daarnaast krijgen veel moeders in de Compassion-projecten muggenspray en klamboes (muskietennetten).
 
Overheden ondernemen ook actie. Ze informeren over bestrijdingsmiddelen en doen huisbezoeken om mensen (preventieve) informatie over het Zika-virus te geven. Als Compassion zullen we je op de hoogte brengen zodra er meer informatie beschikbaar is. Zullen we samen bidden voor alle mensen die wonen in geïnfecteerde gebieden?
 

© 2011-2018 Compassion Nederland. Alle rechten voorbehouden.