IMG_4681Daar zit ik dan, midden in Santo Domingo, op bezoek bij Alberto en zijn moeder en broer. We voeren een gesprek, maar mijn ogen scannen het huisje. Ik zie een televisie, een koelkast, ik zit op een goede bank en ik zie zelfs een blender. We praten verder, maar ik ben er half bij. Ondertussen zoek ik naar verklaringen waarom Compassion deze jongen helpt. Ze hebben het toch best goed? En wat zal zijn sponsor zeggen als we straks buiten staan? Ik bereid me voor op een heleboel vragen.
 
Door: Nathan van Dam, Compassion
 
Ik ben op reis met de medewerkers van 12Build, een bedrijf dat 6 jaar geleden gestart is door Erik Nieuwenhuis. Via een internetportal brengen ze partijen uit de bouw bij elkaar en dat gaat erg goed. Vanaf het begin sponsoren ze per medewerker een kind. Toen waren het er 4, inmiddels zijn het er 25. Vanaf de start was er al het verlangen om de kinderen in de Dominicaanse Republiek te bezoeken en nu is het eindelijk zover.
 
In de aanloop naar de reis waren er al de nodige vragen. Zo had een sponsor foto’s gezien van de moeder van zijn sponsorkind, foto’s die niet bepaald armoede uitstraalden. Samen bij de Burger King, poseren voor een grote Hummer, een verjaardagsfeestje. We hebben naar aanleiding hiervan interessante gesprekken gevoerd over wat armoede is, welke verschillen er zijn en uiteindelijk besloten om open-minded op reis te gaan.
 
Het échte verhaal
Als we na het bezoek bij Alberto naar de kerk lopen, praat ik door met de medewerker van de lokale kerk en hoor het verhaal van Alberto’s gezin. Ze zijn gevlucht uit Haïti en zonder papieren in Santo Domingo gekomen. Hun eerste zoon is toen gesponsord door Compassion en langzaam aan bouwden ze hun leven op. Totdat zes jaar geleden een tyfoon alles verwoeste. Net zwanger van een tweeling konden ze weer helemaal opnieuw beginnen. De lokale kerk besloot ook om de tweeling te helpen en mede dankzij deze hulp lukte het weer om een bestaan op te bouwen. Maar dit bestaan is erg wankel. Vader was in staat om geld te lenen en een mooi, solide huis te bouwen. Maar door de stress om de lening af te betalen, is hij regelmatig ziek. En ziek zijn betekent in de Dominicaanse Republiek geen inkomen. De grote droom van de oudste zoon, die inmiddels studeert aan de universiteit, is ‘zo veel geld verdienen dat mijn vader niet meer zo hard hoeft te werken’. De lokale medewerker vraagt of ik nog vragen heb. Enigszins beschaamd schud ik nee en bedank haar voor de uitleg.
 
Tijdens de week worden keer op keer op het verkeerde been gezet. Niets is wat het lijkt in de Dominicaane Republiek. Status is enorm belangrijk. Een televisie, mobieltje, mooie kleren zijn belangrijker dan een maaltijd. Liever geld lenen voor een dit soort dingen dan schoolgeld betalen. Een ander gebruik in dit land zijn de zogenaamde ‘banca’s’. Niet te verwarren met een gewone bank. Hier breng je je geld heen en de banca gaat er dan mee wedden. Als je geluk hebt heb je winst maar als je pech hebt……. Het is vrij normaal om een deel van je geringe salaris naar een banca te brengen. Compassion besteedt dan ook veel aandacht aan voorlichting aan ouders over het belang van onderwijs, sparen en een gezonde opvoeding.
 
De Burger King foto?
Op de laatste dag bezoeken we uiteindelijk het sponsorkindje van de ‘Burger King’ foto. Na een stukje rijden stopt ons busje bij een mooi huisje. Weer slaat de twijfel toe, het zal toch wel kloppen? Dan horen we het verhaal. De moeder van Eliander is jong en kan de verantwoordelijkheid voor zijn opvoeding helemaal niet aan. Op 3-jarige leeftijd liep Eliander midden in de nacht alleen over straat. Zijn tante van 23 kon het niet langer aanzien. Zij heeft een redelijk goede baan en met de inkomsten zorgde ze voor 4 mensen, daar kon Eliander ook nog wel bij. Gelukkig heeft Eliander nu een veilig thuisbasis en ondertussen wordt er geprobeerd om zijn moeder weer op het goede spoor te krijgen.
 
Op de terugweg naar het vliegveld praten we er nog lang over door. Wat een voorrecht dat we dit allemaal met eigen ogen mochten zien. We schamen ons achteraf een beetje voor onze vragen, maar beseffen ook dat het normaal is dat je die hebt. Eén ding hebben we wel geleerd; wat je op een foto ziet of denkt te zien, is zelden het échte verhaal in de Dominicaanse Republiek.

0904DR-0258[1]
 

© 2011-2018 Compassion Nederland. Alle rechten voorbehouden.