Doordat ik ben opgegroeid in een voorgangersgezin, is het (drukke) gemeenteleven er met de paplepel ingegoten. Dat ‘in de keuken kijken’ bij gemeentes doe ik nu nog steeds. Niet meer als klein jongetje die alles wilde horen wat zijn vader vertelde, maar door mijn werk bij Compassion. Als ‘relatiemanager’ leg ik relaties met kerken die zich willen verbinden met de armen en dit vorm willen geven door kindsponsoring in ontwikkelingslanden via Compassion.
 
God kiest
Wekelijks kom ik over heel wat kerkdrempels en wat mij altijd fascineert, is dat God zijn lichaam weet te bouwen vaak door mensen die je normaal gesproken niet zou uitkiezen. Het is bijzonder om tijdens kennismakingsgesprekken met voorgangers hun roepingsverhaal te horen. Het zijn heel persoonlijke en ingrijpende verhalen die me vaak ontroeren.
 
INDIA IT WORKS 2014Roeping in India
In Kokata (India) sprak ik voorganger Utpal Rana, hij vertelde zijn roepingsverhaal; Hij groeide op in de omgeving van Kolkata, een gebied waar voornamelijk hindoes wonen en waar de weinige christenen die er zijn, onderdrukt worden. Driekwart van de bevolking leeft daar van minder dan 1 dollar per dag en de kindersterfte is daar extreem hoog. Utpal kreeg in een droom van God te horen dat hij naar de bijbelschool moest gaan. Hij deed dit, ondanks zijn geldgebrek. Overdag studeerde hij en ‘s avonds en ‘s nachts werkt hij om de studie te kunnen betalen.
 
Bont en blauw geslagen
Na zijn studie kreeg hij de roeping om naar het platteland te gaan, zo’n vier uur buiten Kolkata. Hier waren geen kerken en voor zover hij wist, ook geen christenen. In zijn eentje begon hij de liefde van Jezus te delen met de lokale mensen. Keer op keer werd hij bont en blauw geslagen, totdat hij na drie maanden zo mishandeld werd door zijn grootste tegenstander, dat hij buiten bewustzijn raakte. Toen hij bijkwam, bad hij tot God “Ik geef U nog één maand om deze man te laten stoppen, anders ga ik terug naar Kolkata.” Een maand later kwam deze man als eerste tot geloof in Jezus Christus.
 
Een eigen kerkgebouw
Sterker nog, hij hielp dominee Rana aan een huis en een kerkgebouw en nu, 15 jaar later, zitten er in dat kleine plattelandskerkje wekelijks een paar honderd mensen en meer dan 300 kinderen die door hun sponsors tot zegen zijn in het hele gebied. De eerste bekeerling is vorig jaar overleden en liet het hele grondgebied na aan de kerk. Hier is nu een groot nieuw kerkgebouw geplaatst, met ruimte om nog meer kinderen onder te brengen.
 
Als er soms momenten zijn dat ik geen motivatie heb? Dan hoef ik alleen maar even te denken aan dominee Utpal Rana en ik weet weer waarvoor we ons werk doen.
 
Door Rik Bennik
 
Rik Bennik veld
 

© 2011-2018 Compassion Nederland. Alle rechten voorbehouden.