Judith uit Togo is moeder van twee jonFrom Highly Vulnerable to Self-Sufficientgens: Richard en Godson. Judith is kreupel en heeft geen man. Het leven was heel moeilijk voor Judith en haar gezin. Dankzij de tussenkomst van Compassion kreeg Judith een naaimachine aangeboden en veranderde haar leven en dat van haar gezin. ‘’Wat we ontvingen van Compassion was als manna in de woestijn.’’
 
Toen Judith er achter kwam dat ze zwanger was van haar tweede zoontje, ging ze terug naar het huis van haar vader, omdat de vaders van haar kinderen haar verlaten hadden. Judith’s vader houdt veel van haar, maar hij heeft een klein inkomen en veel mensen zijn afhankelijk van hem. ‘’Ik wilde niet aanzien dat ze moest lijden. Ik deed wat ik kon om haar te helpen, maar het was niet veel.’’ Judith stond er grotendeels alleen voor.
 
Overal armoede
Judith beviel in het ziekenhuis van Godson, haar vader betaalde de kosten. Maar toen ze weer thuis kwam, had ze niets. ‘’We hadden geen eten, geen zeep en andere spullen die een net bevallen vrouw nodig heeft’’, zegt Judith. ‘’Overal in mijn leven was armoede. Het was zo zwaar, ik wist geen manier voor mij en mijn kinderen om te overleven.’’
 
Naast het gebrek aan voedsel en andere belangrijke levensmiddelen, kon Judith de school van haar oudste zoon niet betalen. Regelmatig werd hij weggestuurd, omdat hij het schoolgeld niet had. Judith’s jongste zoon is vaak ziek en het enige wat Judith zich kon veroorloven, was een namaak-medicijn. Dat maakte de situatie meestal alleen maar slechter.
 
Manna in de woestijn
Op een dag liet Judith door een vriendin haar haar doen en vertelde ze over haar problemen. Bij haar vriendin ontmoette Judith Ayaba Ajavon, directeur van een Compassion-project. Zij hoorde het verhaal van Judith. ‘’Ik was geschokt door wat ik hoorde. Ik begreep direct dat ze hulp nodig had’’, vertelt Ayabe. ‘’Ik vroeg haar om naar mijn kantoor te komen. Ik kon mijn tranen niet inhouden, zo schrijnend was Judith’s verhaal. Toen heb ik Godson, haar jongste zoontje, direct ingeschreven in het project.’’
 
Godson kreeg een sponsor en kwam ook in aanmerking voor hulp uit het fonds ‘zeer kwetsbare kinderen’. Hierdoor kreeg hij elke maand eten, zeep en kleren. ‘’Alles veranderde toen Godson een sponsor kreeg’’, zegt Judith dankbaar. ‘’Wat we ontvingen van het project, was als manna in de woestijn.’’
 
Niet langer ontbijt delen
Judith was vroeger naaister, maar omdat ze geen From Highly Vulnerable to Self-Sufficientnaaimachine had, kon ze niet werken. Het project besloot dat Judith haar baan terug zou moeten krijgen, zodat ze goed voor haar kinderen kon zorgen. Ze kreeg een gloednieuwe naaimachine. Als snel krijgt Judith klanten. ‘’Met mijn naaimachine kan ik geld verdienen. Omdat ik geen huur betaal en Godson op het project eten krijgt, kan ik mijzelf en mijn oudste zoon van mijn onderneming onderhouden.’’ Inmiddels heeft Judith een plek op de grootste markt van Lomé, de hoofdstad van Togo. Hier naait ze kleren voor klanten. Ze kan het schoolgeld betalen en haar zoontjes hoeven niet langer te smeken of vriendjes hun ontbijt met ze willen delen.
 
Perfecte timing
‘’Alles ging zo snel. God luisterde naar mijn gebeden. Ik zie dat Hij trouw is’’, zegt Judith. ‘’Ik ben zo dankbaar voor wat God doet door projecten over de hele wereld.’’ Ook Judith’s vader is enorm dankbaar: ‘’Zonder tussenkomst van Compassion weet ik niet of Judith en haar zonen hadden overleefd. We waren compleet wanhopig, maar Gods timing is perfect!’’
 
Wil je ook een moeder als Judith helpen? Zondag 8 mei is het moederdag. Geef je eigen moeder een origineel moederdagcadeau en help tegelijk een moeder in een ontwikkelingsland voor haar gezin te zorgen.

© 2011-2018 Compassion Nederland. Alle rechten voorbehouden.