mei 12 2016

Beautiful daughters

JaëlGitaar
Je woont in Nederland, bent student en moet rondkomen van je studiefinanciering. Veel geld heb je niet. Maar dat weerhoudt je er niet van om net zo lang te sparen totdat je op reis kunt naar Ethiopië, het land van je sponsorkind.
 
We hebben het hier over Jaël van Dijk (21). Om haar wat beter te leren kennen, moet je weten dat haar gitaar haar beste vriend is. Ze kreeg hem op haar 14e verjaardag en het instrument bleek van onschatbare waarde. Urenlang componeerde ze de meest bijzondere liedjes.
Dan besluit Jaël naar Ethiopië te gaan om haar sponsorkind te bezoeken. Haar gitaar gaat mee en wel om een bijzondere reden. Ze heeft namelijk het verlangen op haar hart gekregen om haar gitaar weg te geven in Afrika. En dat God haar daarin aanmoedigt, is haar in de afgelopen weken steeds meer duidelijk geworden. Jaël moet haar beste vriend straks achterlaten in Ethiopië. God zal haar de persoon aanwijzen voor wie de gitaar is bedoeld, weet ze.
 
Dagimawit
Je woont in Ethiopië. Het gebied waar je opgroeit is zo droog, dat overleven je dagelijkse bezigheid is. Je loopt elke dag een paar uur heen en terug naar school. Je hebt hoop voor de toekomst, want je weet dat je een Vader in de hemel hebt die het beste met je voor heeft.
 
We hebben het hier over Dagimawit (14). Ze is vaak te vinden in de lokale kerk waar haar vader dominee is. Hier draait ook een Compassion-project waar haar broertje naartoe gaat. Regelmatig is ook zij daar te vinden, om te helpen bij het eten bijvoorbeeld. Dagimawit houdt van kinderen en van muziek. Ze zingt in het kerkkoor. Om zelf een muziekinstrument te bespelen is nooit in haar hoofd opgekomen.
In januari gebeurt er iets bijzonders. Er komt een bus vol Nederlanders op bezoek bij het Compassion-project. Dagimawit staat tegen de muur van de kerk geleund als een blanke jonge vrouw een praatje met haar komt maken. Ze gaat met haar op de foto en wisselen elkaars namen en leeftijden uit.
 
Samen
De groep Nederlanders bezoekt de volgende dag opnieuw het project van Dagimawit. Als Jaël het terrein oploopt, komt Dagimawit al snel op haar af lopen. Samen praten ze over hun gedeelde passie: muziek! Jaël weet zeker dat God wil dat Dagimawit haar gitaar zal krijgen.
 
Aan het eind van de dag komen de projectmedewerkers en kinderen bijeen met de Nederlanders. Jaël pakt haar gitaar en vraagt Dagimawit naar voren te komen. Verlegen en voorzichtig doet ze dit. Jaël vertelt over haar beste vriend die ze kreeg toen ze veertien was en haar beslissing om die nu aan Dagimawit te geven. Ze vertelt over de tranen, blijdschap en andere emoties die deze vriend heeft opgevangen.
Dagimawit weet zich geen houding te geven, de tranen stromen over haar wangen. Tenslotte zingt Jaël een zelfgeschreven lied (Beautiful Daughter) speciaal voor het verlegen Afrikaanse meisje. Na het slotakkoord overhandigt ze haar gitaar aan Dagimawit. Op de gitaarkoffer schrijft Jaël: “Dit is mijn vriend en nu is het jouw vriend. Mag het jouw leven veranderen en je inspireren om anderen ermee tot zegen te zijn. Prijs de Heer er altijd mee. Je bent geweldig en zult altijd in mijn gebeden zijn. Mag de Heer je zegenen. Liefs Jaël”.
 
Thuis
Jaël blikt terug: “Het was emotioneel om mijn gitaar weg te geven, maar ik heb sterk ervaren dat God zijn zegen erover gaf. Het was een stap in geloof, als een offer dat ik gaf aan God.
Met Dagimawit heb ik op geen enkele manier contact. Natuurlijk hoop ik dat ze inmiddels een beetje overweg kan met de gitaar en dat ze God ermee prijst. Maar ik weet het niet. Toch vertrouw ik er op dat God deze situatie leidt en zegent. Hij is bij Dagimawit, waar ik dat niet kan zijn.”
 
Bekijk hieronder het lied dat Jaël voor Dagimawit zong.

 

 


1 reactie Reageer
  1. Fokelien
    mei 13, 2016
    at 21:55

    Wauw Jaël, het is alsof ik weer even terug ben daar… ontroerend moment was het! Ik ben benieuwd of je nog iets van haar hebt gehoord?

© 2011-2018 Compassion Nederland. Alle rechten voorbehouden.