JoshuaWat een stoer gozertje die Joshua! 11 jaar is hij en hij woont in de sloppenwijken van Kampala, de hoofdstad van Uganda. Zijn familie leeft onder de extreme armoedegrens. Samen met moeder en de vier kinderen woont hij in een ieniemienie transformatorhuisje. Levensgevaarlijk als het regent, want het water stroomt er dwars doorheen. Kortsluiting is zo gebeurd.
 
Joshua’s vader is gestorven aan aids, terwijl zijn moeder zwanger was van een tweeling. Zijn oudste broer is spoorloos, hij zit waarschijnlijk in een van de bendes in de wijk. Zijn jongere broertje zit in een project van Compassion. Ook zijn moeder en de tweelingbaby’s zijn opgenomen in een moeder-kind-project. Dit geeft het hele gezin wat verlichting. Maar voor Joshua betekent dit nog steeds dat hij niet naar school kan. Toch is hij blij voor de andere gezinsleden. En dankbaar voor de hulp van Compassion voor hun gezin. Terwijl hij zelf dag in dag uit aan het werk moet. Hij verdient belachelijk weinig met het verzamelen van plastic. Daarvoor struint hij hele dagen over de vuilnisbelt van Kampala. Twee grote zakken vol plastic verzamelt hij per dag en die geeft hij aan zijn moeder, die er vervolgens €0,18 voor krijgt. Na een week heeft hij zo ongeveer een euro verdiend. Helaas liggen de prijzen in de winkels hoog. Je kunt er net een klein zakje noodles voor kopen. Het is nog geen lunch te noemen…
 
En toch blijft Joshua dapper doorwerken. Omdat hij nog geen twaalf is, mag hij het ingezamelde plastic nog niet zelf brengen bij het inbrengpunt. En dat is maar goed ook, want pal naast het inbrengpunt, staat een soort kraampje waar je makkelijk aan verdovende middelen kunt komen. Bijna alle tieners die ook maar een beetje geld op zak hebben, gebruiken het: kerosine of lijm om te snuiven. Om zo even los te komen van de problemen. Even niks voelen van de ellende. Een grote verleiding die maar weinig jongeren kunnen weerstaan.
 
Dit is een grote zorg voor Joshua’s moeder. Zal haar lieve zoon net als haar oudste in de gangs belanden volgend jaar? Of is er voor hem redding mogelijk uit extreme armoede? In een volgende blog vertellen we je hoe Joshua’s moeder ondanks alle grote problemen in haar leven toch het hoofd opgericht houdt. En hoe de komst van een Muskathlon in Uganda een bijzondere zegen is voor dit gezin…
 
Compassion helpt ook kinderen zonder sponsor. Door een gift te geven steun je Compassion bij dit werk.

 

© 2011-2018 Compassion Nederland. Alle rechten voorbehouden.