Anna van der BreggenProfwielrenster Anna van der Breggen pakte afgelopen jaar twee keer zilver op het WK wielrennen én schreef met de Giro Rosa de zwaarste etappekoers voor vrouwen op haar naam. Daarnaast werd ze ambassadeur voor de wielren-Muskathlon voor Compassion in Rwanda, én sponsor van de 4-jarige Jennifer.
 
 
Dit jaar wordt ook bijzonder: ze doet mee aan de Olympische Spelen in Rio de Janeiro met de tijdrit en de wegwedstrijd.
 
Waarom ben jij eigenlijk sponsor en ambassadeur geworden voor Compassion?
“Ik kende Compassion al van vroeger. Mijn oma had verschillende sponsorkindjes en ik mocht de brieven altijd schrijven. Toen ik hoorde over de plannen voor de wielren-Muskathlon sprak me dat gelijk aan: de combinatie van een fietsavontuur in het buitenland én de kinderen daar hoop en geloof meegeven.”
 
Hoe helpt geloof deze kinderen in hun armoede?
“Ik ben zelf een paar maanden in Ghana geweest voor een stage als verpleegkundige. Daar zag ik dat mensen die niet veel hebben gemakkelijk accepteren dat het niks wordt met ze. Maar het christelijke geloof laat zien dat iedereen gelijk is. Dat iedereen een kans heeft om iets moois te bereiken, als je je best doet. Dat geeft hoop. Op de projecten van Compassion worden de kinderen gemotiveerd om ervoor te gaan. Vergelijk het met een nieuw product dat je krijgt. Zonder gebruiksaanwijzing kun je weinig beginnen. Compassion brengt daarom niet alleen geld, maar levert er ook een soort ‘levensgebruiksaanwijzing’ bij.”
 
Jennifer in RwandaHeb je al briefcontact gehad met je sponsorkindje Jennifer?
“Ja, ik heb rond kerst een brief van haar gekregen, met een foto. En een cadeautje erbij. Heel leuk. Ik heb met mijn brief ook een foto meegestuurd, van Jennifer in een klein wielershirt waarop zij weer een foto van mij vasthoudt. Zo’n foto is erg belangrijk voor deze kinderen, merkte ik in Ghana. Dan weten ze dat iemand aan de andere kant van de wereld aan hen denkt. Deze foto is gemaakt door iemand van Compassion, die Jennifer heeft opgezocht. Ze woont in een erg arme wijk, maar thuis heeft ze het goed. Ze kan elke dag naar school en staat positief in het leven. Ze heeft toekomstdromen. Jennifer is een heel vrolijk kind. Dat kan je ook wel zien op die foto.”
 
Wat doe je allemaal als ambassadeur van de wielren-Muskathlon in Rwanda?
“Ik wil vooral meer mensen enthousiasmeren voor de Muskathlon. Dit is echt een mooie kans om iets te doen voor kinderen in armoede. Evelien Meijer is één van de fietsers die naar Rwanda gaat. Ik kwam haar laatst tegen bij een fietsclinic die ik gaf voor vrouwen. Ze was erg enthousiast, maar maakte zich ook zorgen omdat ze zo weinig kon trainen met het slechte weer. Ik zei: als je straks met mooi weer een paar lange tochten maakt, dan komt het wel goed.”
 
Volgend jaar wordt de Muskathlon in Rwanda weer gefietst. Ga je dan zelf ook mee?
“Ik hoop ooit nog een keer mee te fietsen met de Muskathlon, dat lijkt me heel mooi. Maar pas na mijn professionele carrière. Nu heb ik daar helaas de tijd niet voor.”
 
Waarom ben jij eigenlijk sponsor en ambassadeur geworden voor Compassion?
“Ik kende Compassion al van vroeger. Mijn oma had verschillende sponsorkindjes en ik mocht de brieven altijd schrijven. Toen ik hoorde over de plannen voor de wielren-Muskathlon sprak me dat gelijk aan: de combinatie van een fietsavontuur in het buitenland én de kinderen daar hoop en geloof meegeven.”
 
Hoe helpt geloof deze kinderen in hun armoede?
“Ik ben zelf een paar maanden in Ghana geweest voor een stage als verpleegkundige. Daar zag ik dat mensen die niet veel hebben gemakkelijk accepteren dat het niks wordt met ze. Maar het christelijke geloof laat zien dat iedereen gelijk is. Dat iedereen een kans heeft om iets moois te bereiken, als je je best doet. Dat geeft hoop. Op de projecten van Compassion worden de kinderen gemotiveerd om ervoor te gaan. Vergelijk het met een nieuw product dat je krijgt. Zonder gebruiksaanwijzing kun je weinig beginnen. Compassion brengt daarom niet alleen geld, maar levert er ook een soort ‘levensgebruiksaanwijzing’ bij.”
 
Heb je al briefcontact gehad met je sponsorkindje Jennifer?
“Ja, ik heb rond kerst een brief van haar gekregen, met een foto. En een cadeautje erbij. Heel leuk. Ik heb met mijn brief ook een foto meegestuurd, van Jennifer in een klein wielershirt waarop zij weer een foto van mij vasthoudt. Zo’n foto is erg belangrijk voor deze kinderen, merkte ik in Ghana. Dan weten ze dat iemand aan de andere kant van de wereld aan hen denkt. Deze foto is gemaakt door iemand van Compassion, die Jennifer heeft opgezocht. Ze woont in een erg arme wijk, maar thuis heeft ze het goed. Ze kan elke dag naar school en staat positief in het leven. Ze heeft toekomstdromen. Jennifer is een heel vrolijk kind. Dat kan je ook wel zien op die foto.”
 
Wat doe je allemaal als ambassadeur van de wielren-Muskathlon in Rwanda?
“Ik wil vooral meer mensen enthousiasmeren voor de Muskathlon. Dit is echt een mooie kans om iets te doen voor kinderen in armoede. Evelien Meijer is één van de fietsers die naar Rwanda gaat. Ik kwam haar laatst tegen bij een fietsclinic die ik gaf voor vrouwen. Ze was erg enthousiast, maar maakte zich ook zorgen omdat ze zo weinig kon trainen met het slechte weer. Ik zei: als je straks met mooi weer een paar lange tochten maakt, dan komt het wel goed.”
 
Volgend jaar wordt de Muskathlon in Rwanda weer gefietst. Ga je dan zelf ook mee?
“Ik hoop ooit nog een keer mee te fietsen met de Muskathlon, dat lijkt me heel mooi. Maar pas na mijn professionele carrière. Nu heb ik daar helaas de tijd niet voor.”
 
Ben je benieuwd naar wat de wielrenners in juni meemaken in Rwanda? Volg dan de Facebook pagina van de Muskathlon.
 
Wil je zelf meedoen met de Muskathlon in 2017? Schrijf je dan in via de website van Compassion Nederland. Of kom op 13 juni 2016 naar de informatieavond in Veenendaal.
 

© 2011-2018 Compassion Nederland. Alle rechten voorbehouden.