In een vorige blog maakten we kennis met Joshua, een dapper (ongesponsord) kind uit Uganda. Vandaag leren we ook zijn moeder kennen. Een vrouw die ondanks de loodzware omstandigheden waarin ze leeft, positief blijft.
 
Vorig jaar kwam de Muskathlon naar Uganda. Voor de familie van Joshua een bijzondere tijd! In de voorbereidingen voor de Muskathlon kwamen er namelijk Nederlanders filmopnames maken voor een promotiefilmpje. Hierin werden vier kinderen uit een Compassion-project gefilmd om te laten zien wat een groot verschil kindsponsoring kan maken. Joshua werd ook gefilmd, om aan te tonen hoe het met kinderen gaat die (nog) niet gesponsord zijn. En voor wie Muskathleten dus hét verschil kunnen maken.

 
Joshua vuilnisbeltDoordat de filmploeg een tijdje mocht optrekken met Joshua en zijn familie, leerden ze hen goed kennen. Rik Bennik, werkzaam bij Compassion Nederland, was erbij. “Deze familie heeft een enorme indruk bij me achtergelaten. Hoe Joshua accepteerde dat hij elke dag moest werken, terwijl zijn broertje naar school kon. Maar ook zijn moeder is sterk. Ze droeg op de dag dat ik bij haar was een verschoten reclame-shirt van L’Oreal, met de bekende slogan ‘Because you’re worth it’. Oh, ze moest eens weten wat ze waard is! Wat doet ze haar best voor haar gezin. En dat terwijl ze zelf ook ziek was. Aids is zo’n groot probleem. Mensen schamen zich vaak voor hun ziekte en vertellen het niet in hun omgeving. Hierdoor wordt er ook niet opgelet en is een besmetting zo gepiept.” De moeder van Joshua is er wel open over. Ze noemt zichzelf een wandelend wonder, omdat God haar tot nu toe gezondheid en leven geeft.
 
Rik nam het gezin tijdens de filmdag mee uit eten in een lokaal tentje. Een enorme traktatie, want op de meeste dagen staat er niet meer dan en flauw maispapje op het menu. Voor Rik is het een kleine moeite om ze mee op pad te nemen, maar moeder is tot tranen toe geroerd. “Ik zie mijn kinderen weer lachen,” zegt ze. En ook zijzelf wordt niet vergeten. Rik laat haar nieuwe kleding uitzoeken in een gloednieuw warenhuis.
 
Is Rik nou de Sinterklaas aan het uithangen? “Nee,” zegt hij resoluut. “Ik kon haar dit geven, dus deed ik het. Maar het mooiste geschenk is dat ze zich gezien voelden. Moeder zei het letterlijk: ‘ik word niet vergeten!’. En dat is precies wat wij met ons geld voor deze mensen kunnen doen, ook vanaf je plekje in Nederland. Door bijvoorbeeld een familiegift te geven, laat je weten dat ze belangrijk en geliefd zijn. Waarom zou je het niet doen? En daarom is meedoen aan de Muskathlon ook zo waardevol. Niet voor niks is een veelgebruikte reactie uit de landen waar een Muskathlon georganiseerd is: ‘Your sweat means more than your money!’.”
 
Voor de familie van Joshua was de filmdag onvergetelijk. Voor de filmploeg bleef het echter onverteerbaar dat Joshua de volgende dag gewoon weer de straat op moest om plastic te verzamelen. En daarom werd alles op alles gezet om hem een betere toekomst te bieden. En God zegende het. Ook Joshua kon in het lokale Compassion-project worden opgenomen. Zodat hij naar school kan. Zodat hij volgend jaar niet in een bende hoeft te belanden. Zodat er hoop is voor hem. Omdat hij het waard is!
 
Wil je een familie steunen? Hier kan je een gift geven.

 

© 2011-2018 Compassion Nederland. Alle rechten voorbehouden.