Focus en Discipline zijn twee belangrijke eigenschappen in het ontwikkelen van je persoonlijkheid.
Voor een kind in armoede zijn deze eigenschappen van enorme waarde. Normaal gesproken moeten kinderen die uit arme gemeenschappen komen hard vechten voor alles. Ze kunnen daardoor ongedisciplineerd en aggresief worden naar hun omgeving. Sport is een grote kans voor het ontwikkelen van kinderen. ‘Doormiddel van sport willen we ze leren om de agresiviteit te controleren en discipline te ontwikkelen’, vertelt Geraldo Correas, judo leraar bij het Agir Project in Recife, Brazilie.

 
Zelfbeheersing leren1
Geraldo vertelt dat vechtsporten vaak een grote aantrekkingskracht hebben op kinderen in de gemeenschappen, omdat ze vechttechnieken kunnen leren. Door deze lessen leren ze dat er een mogelijkheid is om hun eigen emoties en fysieke kracht onder controle te houden. Ze leren discipline, zich focussen, zelfbeheersing, het respecteren van ouderen, maar ook het aangaan van echte vriendschappen.
 
Blijven dromen
Analice is één van de kinderen die gegroeid is door sporten. Ze leeft in Coelhos, een arme gemeenschap dichtbij een rivier. Analice en haar ouders leiden een rustig bestaan, alleen de gemeenschap om hen heen biedt geen kans voor een beter leven. In Recife zijn de verschillen tussen rijk en arm enorm en de kans op een beter leven is heel klein. De vader van Analice bezorgt water in de gemeenschap en haar moeder maakt huizen schoon. Ze verdienen samen €120 per maand, wat niet genoeg is voor hun basisvoorzieningen. Toch weerhoudt dit Analice niet om te blijven dromen.
 
Discipline met liefde
‘Ik wil ooit meedoen met de Olympische spelen’, zegt ze zelfverzekerd. Ze ontdekte judo in het project en na 3 jaar oefenen heeft ze al 3 kampioenschappen gewonnen, inclusief het Braziliaans Judo Kampioenschap in 2015. ‘Ze heeft een aangeboren talent voor judo’, zegt Geraldo. ‘Met maar zes maanden training besloot ik haar te laten deelnemen aan een toernooi en ik zag haar twee meisjes verslaan die meer ervaring hadden dan zij.’ Geraldo spreekt vol trots over Analice, hun levensverhaal is vrijwel hetzelfde. Geraldo groeide ook op in armoede, en vond in sport de veiligheid voor de omgeving om hem heen en de focus in zijn leven. ‘Maar bij Analice gaat het verder. Na een korte periode van wedstrijden, heeft ze al meer titels behaald dan ik in mijn hele leven.’ Geraldo weet dat zijn invloed op Analice erg belangrijk is en hij gebruikt dit dan ook. ‘Veel studenten zien me als vaderfiguur, of een oudere broer, iemand op wie ze kunnen vertrouwen en die ze disciplineert met liefde.’
Analice is eigenlijk net als elke tiener van haar leeftijd, maar met de discipline, een dosis wilskracht en karakter van een ouder iemand. Ze kijkt ook kritisch naar zichzelf. ‘Als ik judo niet proffessioneel kan uitvoeren, het me niet lukt om Olympisch kampioen te worden, dan wil ik een voetballer worden. En als dat ook niet lukt dan ga ik een baan zoeken,’ zegt ze vastberaden. ‘Ik ga echt niet niks doen!’ Gelukkig als ze is met haar huidige leven en de kansen om haar heen zegt ze: ‘ik dank God iedere dag dat hij judo in mijn leven heeft gebracht.’
 
23

© 2011-2018 Compassion Nederland. Alle rechten voorbehouden.