jun 15 2016

Zussenliefde

vriendinnenmomentLiefde. Kunst. Jezus. Drie woorden die Renske uit Nederland en Noélia uit de Dominicaanse Republiek met elkaar verbinden. “Inmiddels voelen we elkaar als zussen aan!”
 
Anderhalf jaar geleden bezocht Renske Bennik voor het eerst de Dominicaanse Republiek (DR). Samen  met haar man Rik neemt ze deel aan een kerkenconferentie. Georganiseerd vanuit Compassion.
Een van de programmaonderdelen is het bezoeken van twee gezinnen. Helaas loopt het eerste huisbezoek enorm uit, waardoor het tweede slechts een bliksembezoekje wordt. Maar wel één met levenslange impact.
 
Toekomstdroom
Renske: “Het huisje waar ik binnenkom is een bouwval. Maar er staat een kappersstoel, een naaimachine en er hangen schilderijen. Kunst in een sloppenwijk, dat valt op! Er liggen studieboeken op tafel. Hier woont Noélia, een jonge moeder van vier kinderen. Ze doet er alles aan om rond te komen. Ze wil kunstlerares worden. Daarom probeert ze zo veel mogelijk te verdienen zodat ze ook naar de kunstacademie kan gaan. Ik mag voor Noélia bidden. Verder heb ik haar nauwelijks gesproken tijdens deze ontmoeting.”
 
Renske is onder de indruk van Noélia’s gave om vooruit te kijken en ze vertelt haar verhaal vaak in haar omgeving. “Haar gedrevenheid is bijzonder in haar omstandigheden. Veel mensen in armoede blijven in cirkeltjes denken, maar Noélia knokt om uit de armoede te komen. Regelmatig slaat ze zelf maaltijden over, zodat haar kinderen wel te eten hebben. Of ze kiest ervoor verf te kopen, in plaats van voedsel. De busreis naar school is gevaarlijk voor een vrouw alleen. Maar ze doet het. Alles voor de toekomst in vertrouwen op haar Vader! Als ik dan bedenk waar ik me in mijn rijke wereldje soms druk om maak, dan raak ik steeds meer onder de indruk van Noélia’s doelgerichtheid. En dat in die omstandigheden!”
 
finishfotoVriendinnen
Ruim een half jaar later is Renskes man Rik opnieuw in de DR als voorbereiding op de Muskathlon die daar later gehouden gaat worden. Hij bezoekt Noélia om haar allereerste schilderij van haar te kopen. Eerst gaat ze daarmee niet akkoord, het is niet haar beste werk. Maar Rik staat erop en uiteindelijk hebben ze een deal. Ook heeft hij een brief van Renske bij zich: ‘Ik wil jou laten weten wat jij voor mij betekent en dat ik vaak over jou vertel’. Voor Noélia een enorme bemoediging. ‘Ik word gezien, er is iemand die over mij opschept!’ Het schilderij hangt inmiddels in Renskes woonkamer en vormt vaak aanleiding tot mooie gesprekken over de kunstenares en haar gedrevenheid.
 
Renske besluit zelf de Muskathlon te lopen. Afgelopen januari reist ze naar de DR. “Ik ontmoet Noélia een paar keer, we worden echte vriendinnen. Alle emoties komen voorbij, ze maakt mijn haar mooi, we hebben het heerlijk samen.”
Dat Noélia bij de finish van de Muskathlon staat, is een grote verrassing voor Renske. “Ik wist niet dat ze zou komen. En toen ze vertelde dat ze er ’s nachts al was bij de start, toen brak ik. Ik voel me heel bijzonder. We zitten in elkaars hart, verbonden door Jezus. Als vriendinnen, als zussen en dochters van onze Vader.”
 
Geschreven door: Frieda van de Geest

 

© 2011-2018 Compassion Nederland. Alle rechten voorbehouden.