Als je in armoede opgroeit, doet dat iets met je zelfbeeld. Je huis is een krot, je kleren zijn kapot, je schoenen hebben geen zolen en alles om je heen is vies en lelijk. Dan zul jij toch ook wel niet veel voorstellen. Je ouders hebben geen geld en moeten bedelen om eten en zo ziet jouw toekomst er ook uit. Alles om je heen vertelt je dat jij niets waard bent. Dat is armoede die zich diep in je nestelt. En nergens is dit duidelijker dan kinderen die letterlijk tussen het afval leven.

 

 

Santiago "Jimmy" Mellado visit to Philippines.Op veel plekken waar armoede heerst, leven mensen aan de rand van de vuilnisbelt. Dagelijks gaan zij tussen het afval op zoek naar plastic of bruikbare spullen die zij kunnen verkopen. Een mensonwaardig bestaan en een vreselijke plek om je kinderen op te moeten voeden. Toch is dit wat gebeurt. Talloze kinderen lopen dagelijks tussen het vuil, ook zij zijn aan het werk om een hele kleine bijdrage te kunnen doen aan het gezinsinkomen. Dagelijks zoeken zij tussen viezigheid met alle gevaren die daarbij horen. Tussen het afval liggen rottende karkassen, ziekenhuisafval en nog veel meer. Zou jij je kind hier willen opvoeden?

 

Daarom grijpt Compassion juist op deze plekken in. De kinderen krijgen de kans om hun werk op de vuilnisbelt achter zich te laten en naar school te gaan en te durven dromen van een toekomst zonder armoede.

 

Eén van deze plaatsen gaan we bezoeken. In februari 2017 ga ik met een groep op reis naar de Filipijnen. Een prachtig land vol eilanden met witte stranden en prachtige koraalriffen,  maar ook een land waar veel mensen in extreme armoede leven. Tijdens deze reis bezoeken we een Compassion-project dat zich aan de rand van een vuilnisbelt bevindt. Hier worden kinderen geholpen die letterlijk in het afval leven, waarvan de ouders dagelijks werken tussen vuil. Ik kijk enorm uit naar de ontmoetingen met deze kinderen en gezinnen. Hoe leven zij, wat zijn hun worstelingen en welke rol speelt God in hun leven? We kunnen elkaar bemoedigen en van elkaar leren. Kortom, een unieke ervaring.

 

Ga je met me mee naar de Filpijnen? Er zijn nog enkele plaatsen beschikbaar voor deze reis! Wil je eerst meer horen over de inhoud van de reis en wat er allemaal op het programma staat? Kom dan vrijblijvend naar de informatieavond op 6 september en stel al je vragen.
Ik kijk er naar uit je daar te zien!

 

Jirska

Jirska Alberts
Reisleider Compassion Nederland

© 2011-2018 Compassion Nederland. Alle rechten voorbehouden.