ec-katty-ingestortDe stilte is voelbaar na de oorverdovende klap waarmee het dak van de boekwinkel zojuist is ingestort. De 20-jarige Katty probeert om zich heen te kijken. Maar ook als het stof is opgetrokken, blijft het donker. De telefoon die op de grond ligt, heeft geen bereik en er dringt geen geluid door van buiten. In het licht van de telefoon ziet Katty dat een grote betonnen plaat ongeveer 40 centimeter boven haar hoofd de uitweg verspert.
 
Het is zaterdag 16 april 2016 zeven uur ’s avonds als Katty nog even samen met een collega de kantoorboekhandel opruimt waar ze deze week is begonnen met werken. Eigenlijk wilde ze gaan studeren, maar voorlopig moet ze geld te verdienen. Het inkomen van haar moeder is te laag om de hoge kosten van een watertank voor de opvang van regenwater te kunnen betalen. Katty woont samen met haar moeder in een eenvoudig rieten huisje in een arme wijk van de havenstand Manta, Ecuador.
 
Overlevingskracht
Dan begint opeens de aarde te schudden: een zware aardbeving treft de westkust van Ecuador. De schok is honderden kilometers verderop in de hoofdstad Quito en op de grens met Colombia en Peru voelbaar. Katty en haar collega Rebeca kunnen niet op tijd naar buiten komen. Als de eerste schok voorbij is en het paniekerige geschreeuw van de slachtoffers is opgehouden, helpt Rebeca Katty om haar benen los te krijgen. Ongeveer 25 mensen reageren op hun vraag of er nog meer overlevenden onder het puin liggen.
 
ec-katty-overviewDat de regering van Ecuador voortvarend grote reddingsacties op touw heeft gezet, is niet te merken in de gevangenis van ijzer en beton van wat eens de bekendste kantoorboekhandel van Manta was. Het wordt er steeds warmer en ruikt er naar geronnen bloed. Er is geen water en door gebrek aan zuurstof is het steeds moeilijker om te ademen. De zondag gaat voorbij en op maandagochtend 10:00 is de batterij van de mobiele telefoon leeg.
 
“De tijd leek een eeuwigheid te duren. Ik besefte dat het een wonder was dat ik levend onder het puin lag. Een wonder van God die mij niet heeft losgelaten. Ook niet toen ik de laatste jaren steeds minder met hem bezig was. In vertrouwen op Zijn redding uit deze situatie bid ik en ik voel dat Hij een antwoord in mijn hart legt ‘Wees sterk, Ik haal je hieruit’. Het geeft me rust om het lied te zingen dat ik me juist op dit moment herinner van het Compassion-project waar ik als 5-jarige terecht ben gekomen. Daar is kracht, kracht, wonderbare kracht, in het kostbare bloed van het Lam.
 
Nieuwe toekomst
“Ik had geen idee welke dag en hoe laat het was, maar toen ik wakker werd keek ik omhoog in een gat waardoor verse lucht stroomde. Ik was de laatste van 30 overlevenden die door de brandweer uit Quito onder het puin van het gebouw gehaald zijn. Onder de 96 dodelijke slachtoffers was mijn collega Rebeca.

ec-katty-lezend

ec-katty-groep-kids

ec-katty-uitdelen
 
“Sinds ik gered ben, is mijn leven veranderd. Ik voel me beschermd en dankbaar. Ik weet zeker dat God een plan met mijn leven heeft. Hij heeft mij niet voor niets gered. Ik werk nu als assistent bij het Compassion-project in Manta. Daar help ik de sponsorkinderen en families die door de aardbeving zijn getroffen door hulpgoederen uit te delen. En ik wil weer gaan studeren.”
 
Vanuit de Muskathlons 2016 is 98.000 euro bijgedragen voor noodhulp in het rampgebied.
 
Lees ook onze eerdere berichten over de aardbeving van mei 2016:
Aardbeving Ecuador
Een nieuwe fundering
 
 
 


1 reactie Reageer
  1. Hanneke
    sep 29, 2016
    at 11:04

    Heftig wat mensen moeten mee maken. Dat maakt ons schuldig dat wij nog veel meer voor onze meedemensen moeten bidden en mee bidden

© 2011-2018 Compassion Nederland. Alle rechten voorbehouden.