schermafbeelding-2016-09-29-om-13-00-47Afgelopen zaterdagavond 24 september mocht ik in Apeldoorn de inspirerende avond bijwonen die De Basis (een jonge kerk voor mensen die niet gewend zijn om naar een kerk te gaan) organiseerde met de bekende Australische spreker en inspirator Nick Vujicic. Nick is geboren zonder armen en benen. De droom van mijn collega Jurrien ten Brinke om Nick in Nederland te laten getuigen van zijn geloof, kwam daarmee uit. 
 
Vijfduizend bezoekers waren er zaterdag, waaronder heel veel jongeren en jongvolwassenen. Honderden van hen gingen staan toen Nick hen vroeg om een (hernieuwde) keuze voor God te maken. Wat een prachtig moment. Voor ons als Compassion was dit ook een heel gezegende avond. Nick is al jaren ambassadeur van Compassion, sponsort met zijn gezin drie kinderen en vroeg het publiek om verschil te willen maken in het leven van kinderen die extreem arm zijn. ‘Sponsoring zorgt niet alleen voor voedsel, kleding en scholing, maar kinderen komen ook in aanraking met het allerbelangrijkste: de liefde van Jezus die wordt doorgegeven.’
 
Natuurlijk stonden overal in de zaal vrijwilligers al klaar met mapjes met daarin een blad waarop de foto van een kind staat en de gegevens over hem of haar. Met een pen en een aanmeldingsformulier. Ik weet dat sommige lezers en bezoekers dit een wat overweldigende manier vinden van het onder de aandacht brengen van armoede en kindsponsoring. Zelf ben ik zo ook ooit begonnen met het sponsoren van een kind en ik herken dat gevoel helemaal. En toch… Dat ongemakkelijke gevoel nemen wij graag voor lief. We weten inmiddels dat het belangrijk is om het zo concreet mogelijk te maken zodat wij als westerse christenen de confrontatie niet zo goed uit de weg kunnen gaan. Armoede letterlijk in de ogen kijken… Niet omdat wij als Compassion dan lekker scoren, maar omdat er nog zo ongelooflijk veel kinderen wachten op een uitweg! De weg van hoop die het programma van Compassion biedt, juist omdat we de praktische hulp mogen combineren met de liefde van medewerkers uit de lokale kerk. Zij laten de kinderen wekelijks zien en weten hoeveel God van hen houdt en dat Hij hen echt op het oog heeft.
 
schermafbeelding-2016-09-29-om-13-06-51We zijn ongelooflijk dankbaar voor wat God in harten van mensen heeft gedaan afgelopen zaterdag. 171 sponsors hebben direct een kind toegevoegd aan hun gezin. Wat een feest zal dat zijn als de kinderen op de projecten horen dat ze een sponsor hebben! Wat geweldig dat al zoveel christenen in Nederland gehoor geven aan Gods vraag om recht te doen, dichtbij en ver weg. Samen bouwen we Gods Koninkrijk. Als Compassion doen we dat met een speciaal hart voor kinderen zonder stem en zonder kans. Het is zo ontzettend bijzonder om getuige te mogen zijn van Gods aanwezigheid in levens hier in Nederland en in die 26 landen waar we met ruim 7000 kerken dagelijks aan het werk zijn om Gods handen en voeten te zijn.

 

Nienke Westerbeek-de Wit
Directeur Compassion Nederland
Nienke Westerbeek


1 reactie Reageer
 1. Ben Schermers
  sep 29, 2016
  at 22:17

  Wij waren zaterdagavond ook in Apeldoorn en vonden het ook een mooie avond en ervaring.

  Mooi hoe Nick zelf ook een bijdrage levert door kinderen te sponsoren en dat er gelegenheid kwam om daar direct op te reageren.

  Wij (mijn vrouw en ik) hadden het er toevallig over dat mensen echt aanspreken en confronteren met een kinddossier misschien nog wel een optie zou zijn om deze kinderen te helpen. Nu liepen medewerkers vrijblijvend langs, zonder echt direct contact te zoeken. Dat zou in onze ogen nog wel helpen.

  Wij sponsoren overigens al, maar niet geschoten is altijd mis natuurlijk.

  Dus wij voelde ons er zaterdag niet ongemakkelijk bij ;).

© 2011-2018 Compassion Nederland. Alle rechten voorbehouden.