Malnutrition Will Not Win

3 uur ’s middags… de pijn is te heftig… Justine staat op het punt te bevallen! Na een halve kilometer te hebben gelopen naar het kleine dorpje Kayunga (Uganda) wordt haar zoontje Wasswa op de stoep van de kliniek geboren. Haar zus Sarah rent naar binnen om hulp te halen. De zuster komt zo snel mogelijk en knipt de navelstreng door om het kindje in een deken te wikkelen en Justine met haar kindje mee te nemen naar een warme plek in de kliniek. Een half uurtjelater is daar Kato, haar tweede zoon.

De geboorte van je kind zou het mooiste moment van je leven moeten zijn, maar bij Justine voelt het anders. Opgegroeid in armoede met weinig inkomen en een man die haar heeft verlaten toen ze net een maand zwanger was. ‘Ik voelde me ongelukkig, ik wist dat ik het niet alleen ging redden. Maar ik zei tegen mezelf dat het oké was, het was al gebeurd, ik kon het niet meer veranderen. Mijn zus Sarah gaf me nieuwe moed en vertelde me dat moeilijke situaties van korte duur zijn omdat God altijd wil helpen.’ En God hielp haar, de tweeling word gezond geboren.

 

Toch had Justine nog steeds niets. Nadat ze met haar tweeling uit de kliniek thuiskwam, was er nog steeds geen voedsel. Van haar broer kreeg ze geld om de eerste week door te komen. Justine besloot te gaan werken toen de tweeling nog maar vier maanden oud was. Ze begon met het wassen van kleding en werken op het veld. Tijdens het werken op het land legde ze haar tweeling in een klein bedje naast zich. Het geld dat ze verdiende was nooit genoeg.

‘Soms kon ik maar één keer per dag eten, waardoor ik niet genoeg borstvoeding had voor de twee kleintjes. Wasswa werd al snel enorm mager en ziek door de malaria. Hij werd met de dag dunner, had geen energie en zag er ongelukkig uit door het tekort aan voedsel. Elke keer als ik naar hem keek moest ik huilen, ik vroeg me af of hij ooit zou groeien. Hij had amper vlees op zijn botten. Slapen deed hij ook niet. Hij kon niet zitten, kruipen of staan in tegenstelling tot zijn broertje Kato.’
Justine nam Wasswa mee naar verschillende klinieken, maar elke keer gaven ze aan dat alles goed met hem was. Tot er op een dag een vreemde vrouw naar haar toe kwam om haar te begroeten. Ze vroeg waarom Justine er zo ongelukkig uitzag en Justine vertelde haar het hele verhaal. De vrouw werd geraakt door het verhaal van Justine en vertelde dat Compassion via een kerk in het dorp kinderen als Wasswa wil helpen. Zodra het kon, nam Justine de tweeling mee naar de kerk en had daar een gesprek met Compassion-medewerker Peace. Ook Peace werd geraakt door het verhaal en nam Wasswa direct mee naar de een kliniek.

Wasswa zag er erg slecht uit, hij balanceerde op het randje van de dood. Hij was 18 maanden oud en kon niet staan of kruipen. Hij woog maar 5 kilo. Dat zou op zijn leeftijd minstens het dubbele moeten zijn. Zijn huid was bleek en geel. In de kliniek werd besloten om beiden kinderen zo snel mogelijk naar het ziekenhuis te sturen voor een medische check. In de ziekenhuis werd al snel duidelijk dat beide kinderen ondervoed waren en Wasswa het ernstigste eraan toe was. Samen met Compassion werd besloten om de tweeling drie weken in het ziekenhuis op te nemen voor voedingstherapie. Deze behandelingen worden gefinancierd vanuit het fonds voor medische zorg. Justine kreeg hoop, en na drie weken zag ze dat Wasswa er steeds beter uit begon te zien.

Inmidels is Wasswa volledig hersteld en een gezond kind! Wasswa’s krijgt de kans om kind te zijn, zijn leven is hoopvol. Hij loopt, rent, is enthousiast, vol leven en houdt van spelen en fietsen. Justine is van een ongelukkige, eenzame vrouw veranderd in een stralende moeder. Ze is een handeltje gestart in suikerriet en heeft een grote droom voor Wasswa: ze hoopt dat hij dokter kan worden als hij later groot is!

Malnutrition Will Not Win

Justine en Wasswa

© 2011-2018 Compassion Nederland. Alle rechten voorbehouden.