nov 16 2016

Luchtmacht en grondtroepen

Tihitinnienke-1a: een pittige dame van een jaar of 35, haar haar in een klein vlechtje en vrolijke ogen schitteren door haar brilletje. Deze projectdirecteur van een Compassion-project in Ethiopië, een half uurtje buiten de hoofdstad Addis Abeba, zit vol creatieve en innovatieve ideeën. Als er extra geld nodig is, worden die regelmatig gehonoreerd door het kantoor van Compassion in Addis Abeba. Ik krijg energie van haar en ben blij voor de kinderen die in het project zitten en de ouders die daardoor ook meer kansen krijgen om de cirkel van armoede te doorbreken.

Ik ben me er ontzettend van bewust dat wij prachtig werk doen in Nederland door zoveel mogelijk mensen wakker te schudden met Gods opdracht om te gaan staan voor hen die kapot gaan aan onrecht, zoals armoede. Al die Nederlandse sponsors die bijna 42.000 kinderen mogen vrijzetten om weer te gaan vliegen… Maar wij zijn eigenlijk de luchtmacht: van een afstandje vechten we mee in deze strijd. Maar zonder grondtroepen, zoals mijn collega die ik hier ontmoet, zouden we nergens zijn. Zij zorgt ervoor, samen met haar team en met de plaatselijke kerk, dat er continu ontwikkelingen zijn.
 
Koffie
Tijdens het traditionele koffie drinken (de koffiebonen worden gebrand terwijl wij erom heen zitten en genieten van de geur) vraag ik haar hoe zij omgaat met al die verdrietige verhalen van de 250 kinderen die onderdeel zijn van haar project. Het zijn altijd de allerarmsten en de meest kwetsbaren die Compassion onder haar hoede neemt.
 
“Er zijn inderdaad heel veel ouders die met hun zorgen bij me komen. Ik kan in elk geval luisteren en advies geven. Maar soms kan ik ook niets anders dan bidden. Laatst was er een moeder die me vertelde geen geld te hebben om eten te kopen die week. Naast wat we namens Compassion doen, kan ik natuurlijk niet al die 250 gezinnen extra helpen. Dus ik zei: ‘ik kan je geen geld geven, maar ik kan wel voor je bidden.’ Dat deed ik en ik bad dat God een wonder zou doen en dat ze die dag iemand tegen zou komen die haar geld zou geven voor eten. Later kwam ze aan me vertellen dat ze sinds die dag altijd geld in haar portemonnee heeft! God doet wonderen en Hij gaat verder waar mijn hulp tekort schiet.”
 
Bidden voor een levensveranderende ontmoeting
Ik was zo bemoedigd en geïnspireerd door haar verhaal, dat ik het diezelfde dag nog kon toepassen bij een bezoek aan het gezin van een sponsorkind. Er is al veel veranderd in het gezin doordat een van de kinderen door een Amerikaanse sponsor ondersteund wordt, de moeder naar de kerk gaat en tot geloof is gekomen en vrijwilliger is geworden op het project. Maar ze is nog steeds verschrikkelijk arm, omdat haar man alcoholist is en al het verdiende geld opdrinkt. Toen ik mocht bidden, heb ik gebeden om een wonder en een levensveranderende ontmoeting voor deze man zodat het Koninkrijk ook echt kan doorbreken in dit gezin.
 
Een mooie les: luchtmacht en grondtroepen hebben elkaar nodig om samen het gevecht tegen onrecht te winnen. En als we elkaars verhalen delen, wordt Gods almacht steeds meer zichtbaar!
 
nienke-2

Nienke Westerbeek is directeur van Compassion Nederland en bezocht in oktober verschillende kindontwikkelingsprojecten in Ethiopië.

© 2011-2018 Compassion Nederland. Alle rechten voorbehouden.