Kijk heel even naar dit grappige filmpje van een Compassion project in Ethiopie…

Een paar mooie lessen
Het is nog niet zo makkelijk om dit goed te doen. En daar kun je zomaar een paar mooie lessen uit trekken waar we 2017 mee kunnen beginnen.

1. Je moet goed luisteren voordat je de opdracht kunt uitvoeren.
Dat geldt voor het hele leven in alle relaties. Te beginnen bij het luisteren naar Gods stem: weet je wat Hij van je vraagt als het erom gaat om Hem te volgen?

2. Je moet goed op elkaar afgestemd zijn.
Bij Compassion doen we niet anders: steeds weer elkaar bevragen waarom we iets doen. Want we barsten van de mooie ideeën. Maar niet elk idee is voor dit moment of zelfs voor Compassion. Dat geldt voor ons allemaal, ook in je relaties: is het idee wat jij hebt ook goed voor de ander en voor het totaalplan?

3. Je moet weten wat je zegt.
Als je goed luistert, zie je dat deze kinderen precies doen wat er van ze wordt gevraagd, maar ze weten eigenlijk niet zo goed wat ze nu echt zeggen. Daarom gaat het steeds mis. Mooie vraag aan onszelf: weten we echt wat we zeggen? Hebben we het gecheckt? Of praten we maar iemand na?

4. En dan de inhoud van de tekst: Together, we are better.
We zijn gemaakt om samen op te trekken. Twee weten meer dan een. Je hebt mensen nodig die complementair zijn aan jou. Wij mogen van onze rijkdom uitdelen aan de allerarmsten. Maar iedereen die op reis is geweest, is rijker teruggekomen door wat hij ontvangen heeft aan levenslessen.

2017
2017 ligt voor ons. We zien uit naar wat God ons gaat geven en hoe Hij ons wil inzetten. Wat bijzonder dat Hij dit met ons wil doen. Wij hebben jou nodig. We hopen dat jij ons nodig hebt, om handen en voeten te geven aan de opdracht die God jou heeft gegeven: recht doen. En mochten we daar nog iets aan kunnen verbeteren? Laat het ons weten. Want: together, we are better!

Nienke Westerbeek is directeur van Compassion Nederland en bezocht in oktober verschillende kindontwikkelingsprojecten in Ethiopië.

 

© 2011-2018 Compassion Nederland. Alle rechten voorbehouden.