Op dit moment zitten er in India 145.000 kinderen in Compassion-projecten. Al tientallen jaren zorgen onze lokale medewerkers (veelal vrijwilligers) dat kinderen in een veilige omgeving even helemaal kind kunnen zijn, nieuwe dingen leren, positieve woorden horen en de mogelijkheid krijgen om naar school te gaan. Ook is er aandacht voor gezondheid en veiligheid. Dat werk staat al maanden onder druk.

De Indiase overheid heeft het geld dat sponsors hebben gedoneerd om hun sponsorkinderen uitzicht en hoop te bieden, simpelweg bevroren. Het kan niet naar de projecten worden gestuurd. Omdat er nooit een officiële reden voor gegeven is, is het een ongelooflijk ingewikkelde zaak. Maandenlang hebben we achter de schermen geprobeerd om het geld op de juiste plek te krijgen, in de hoop dat juist het niet zoeken van de publiciteit zou helpen. Als Compassion-medewerkers hebben we deze pogingen steeds in gebed bij onze Schepper gebracht, wetend dat dit geen doorsnee probleem is. Helaas heeft het allemaal niet geleid tot een opening of een verandering. Op dit moment ligt het werk in bijna alle projecten zo goed als stil of is er een zeer beperkt programma voor de kinderen.

Het is enorm verdrietig dat dit zo loopt en ook de eerste keer in de geschiedenis van Compassion dat we op deze manier te maken krijgen met een overheid die ons (net als meer dan 11.000 andere hulporganisaties overigens) belet om het werk te doen waarvoor we zijn geroepen.

Het maakt me eerlijk gezegd ook heel erg boos dat hier onrecht wordt gedaan op een plek waar juist recht werd gebracht. En er is nog zoveel werk. Zoveel kinderen die nog steeds in extreme armoede leven, die niet naar school kunnen, maar moeten bedelen of kinderarbeid verrichten, die geen zicht hebben op een hoopvolle toekomst.
Als organisatie hebben we de afgelopen maanden elke donderdagochtend tijd genomen om specifiek hiervoor te bidden en ook onze sponsors in India hiertoe opgeroepen. Wil jij dat ook doen? Thuis en wellicht ook in de kerk?

Op woensdag 25 januari organiseren we een gebedsavond voor India op het kantoor van Compassion. Iedereen is hiervoor van harte uitgenodigd, ook als je geen sponsorkind in India hebt. We delen dan zoveel mogelijk informatie en nemen de tijd om alles neer te leggen bij Jezus, die als geen ander weet wat het is om te lijden en als geen ander opkomt voor hen die onrecht wordt aangedaan.

Het is bemoedigend om te weten dat we met zo velen de hemel mogen bestormen. Dank je wel voor jouw aandeel daarin en als we je mogen ontmoeten de 25e, dan vinden we dat een bijzonder voorrecht. Schouder aan schouder staan in deze situatie is een mooi cadeau dat Gods ons weer geeft en het is ontzettend mooi voor onze collega’s in India die in deze realiteit staan om te weten dat ze niet vergeten worden, maar op biddende handen gedragen.

Nienke Westerbeek is directeur van Compassion Nederland.

Lees meer over de situatie in India op onze website >>

© 2011-2018 Compassion Nederland. Alle rechten voorbehouden.