Max was 6 jaar toen hij terechtkwam in een Compassion-project in zijn woonplaats in Peru. Nu, 18 jaar later, is hij afgestudeerd econoom, runt hij een succesvol bedrijf met zijn vader en studeert hij in de avonduren filosofie. In februari was hij samen met zijn moeder op bezoek bij zijn Nederlandse sponsors Hans en Magda van Dijk.

“Het is mijn eerste keer buiten Peru,” vertelt Max als hij aan de warme soep zit. Buiten ligt er sneeuw en is het koud, iets wat hij totaal niet gewend is. “In Peru is het altijd warm, gelukkig kon ik een dikke jas lenen van iemand,” lacht hij. “Ik heb veel te danken aan mijn sponsors, de familie van Dijk. Dankzij hen leerde ik Jezus kennen, kon ik naar school en kreeg ik drie maaltijden per dag. Niet alleen ik, maar ook mijn familie werd geholpen.”

Eerst een vak leren
“Toen ik rond mijn elfde de bibliotheek ontdekte, bracht ik daar veel tijd door. Er ging een wereld voor me open waar ik enorm van genoot. Ik hield ervan om verhalen te lezen en ik dacht: dat kan ik ook. Ik schreef naar mijn sponsors dat ik schrijver wilde worden. Hans en Magda schreven terug dat dat een mooie droom was en ze gaven me ook advies: ga eerst een vak leren. We hadden veel contact, ik luisterde goed naar hun adviezen.”

Hans en Magda zijn erg enthousiast over het werk van Compassion. Hans vertelt: “Wij sponsoren sinds onze kinderen uit huis zijn telkens twee kinderen tegelijk. Met Max hebben we altijd een speciale band gehad.” In 2009 zocht het echtpaar hun sponsorkind op in Peru. Hans raakt nog geëmotioneerd als hij daaraan terugdenkt: “Ik zal nooit vergeten dat Max toen tegen ons zei: ‘Ik wil jullie drie dingen beloven: ik zal altijd een kind van God zijn, ik wil altijd mijn best doen om een goede student te zijn en ik zal jullie nooit vergeten.’”

Een stevige basis
“Ik ben blij dat ik een vak heb geleerd,” vertelt Max. “En ik droom er nog steeds van om te schrijven. Dat komt ook wel, maar eerst wil ik een stevige basis hebben. Ik ben ontzettend dankbaar voor alles wat ik heb ontvangen en wil het ook graag doorgeven. Ik wil net als familie Van Dijk een kind sponsoren, dat is een mooie manier om iets terug te doen.”

UPDATE: Zojuist hoorden we dat Max is uitgekozen om te gaan studeren op Harvard University omdat hij behoort tot de twee beste studenten van de Universiteit van Lima!

© 2011-2018 Compassion Nederland. Alle rechten voorbehouden.