Mensen kijken elkaar vol ongeloof aan. Talloze provisorische huisjes zijn verdwenen onder het afval: plastic, glas, papier, uitwerpselen en dode dieren. Met man en macht wordt er gezocht naar overlevenden. De kans dat er nog mensen levend onder het afval vandaan komen wordt steeds kleiner. De chaos is compleet. De verbijstering overheerst.

Op 12 maart 2017 stort de vuilnisbelt aan de rand van Addis Ababa, Ethiopië, in elkaar. Net als het leven van Etawa (28), alleenstaande moeder van twee zonen van 14 en 15 en één van de 90.000 ‘plastic-verzamelaars’ op deze afvalberg.

Hoe verder?
Ze werkt 7 dagen per week, 9 uur per dag voor slechts 25 cent. Alleen al voor haar huisje, kleiner dan een eenpersoons matras, betaalt 30 dollar per maand. Hoe verder, nu haar werkplek ingestort is? Hoe verder, voor al die gezinnen wiens leven gebouwd is op afval? Hoe verder, voor de zonen van Etawa?

Levensgrote ramp
Voor de doorsnee Nederlander is het een klein bericht op nu.nl, waar je maar kort bij stilstaat om vervolgens weer door te scrollen. Voor de ander is het een levensgrote ramp. Je leven staat in één keer op z’n kop. De chaos is compleet. Verbijstering overheerst.

Aan de rand van de vuilnisbelt
Etawa en haar zonen, beide sponsorkinderen van Compassion, zijn de afgelopen week opgevangen door Compassion-medewerkers. Hun project staat aan de rand van de vuilnisbelt. Harde werkers die meelijden en meeleven. Niet alleen met Etawa en zoveel anderen, maar ook met de families van drie  sponsorkinderen uit hetzelfde project, die de ramp niet overleefden.

De kracht van de kerk
Compassion is geen noodhulporganisatie en tegelijkertijd bieden we vaak als eerste hulp aan de slachtoffers van een ramp. Compassion is er al als andere hulporganisaties nog moeten invliegen. Dit kan alleen omdat we werken met een lokale partner: de kerk. In het dagelijks leven, maar ook in tijden van rampspoed, wordt de kracht van de kerk zichtbaar. Deze kerk zegt: ‘God is erbij, Hij laat je niet alleen. Hij zal er zijn.’ In het leven van vele nabestaanden. In het leven van Etawa en haar zonen.

 

© 2011-2018 Compassion Nederland. Alle rechten voorbehouden.