mrt 29 2017

‘Ik vertel haar dat ze mooi is’

David met sponsorkind Jane uit de FilipijnenDe Nederlandse David (19) maakte eerder deze maand een reis die hij niet snel zal vergeten. Samen met zijn vriendin was hij op de Filipijnen, waar hij zijn sponsorkindje Jane (5) ontmoette. “In het begin vond ik het spannend, hoe leg je contact met een verlegen meisje dat steeds achter haar moeder wegkruipt? Gelukkig kwam ze los. Het was heel bijzonder. Ik voel echt een band met haar.”

“Ik werk full-time en gaf weinig geld weg,” vertelt David. “Totdat ik iemand van Compassion hoorde spreken over een verhaal uit de Bijbel. Het ging erover dat een boer niet al het graan van zijn veld mocht halen, maar wat restjes moest achterlaten voor de armen. Ik leerde dat het geld dat ik verdien niet van mezelf is, maar van God. Ik wilde een deel ervan teruggeven en ik besloot dat te doen door een kindje te sponsoren.”

Een euro per dag
Dat kindje werd Jane uit de Filipijnen. Samen met haar moeder, gehandicapte broertje en nog tien familieleden woont ze in een hutje van zo’n 16 vierkante meter. “Ze hebben niet veel,” vertelt David. “Hun huis staat middenin een sloppenwijk.” Voor ongeveer een euro per dag kan Jane nu naar een Compassion-project in de plaats waar ze woont. Hier krijgt ze onderwijs, medische zorg, oefent ze sociale vaardigheden, krijgt ze eten en leert ze Jezus kennen.

Het was heel bijzonder voor David om Jane te ontmoeten. “In het begin vond ik het spannend. “Hoe leg je contact met een verlegen meisje dat steeds achter haar moeder wegkruipt? Toen we gingen zwemmen kwam ze los. Omdat ze nog zo jong is, vond ik het moeilijk om contact met haar te leggen. Maar doordat ik haar heb ontmoet en met haar heb opgetrokken, voel ik nu echt een band met haar.”

Een man die naar haar omkijkt
Een van de dingen die David het meest is bijgebleven van de reis, is het moment waarop de moeder van Jane hem bedankte. “Dat was een emotioneel moment. Jane heeft geen vader. Doordat ik haar sponsor en brieven naar haar stuur, heeft ze toch een man in haar leven die naar haar omkijkt en voor haar zorgt. Ik kan haar vertellen dat ze mooi is, dat ik van haar houd, dat God van haar houdt. Dat geeft haar hoop.”

Wil jij ook zo’n bijzondere reis maken? Dat kan! In oktober gaat er een Compassion-reis naar Honduras en Nicaragua. En jij kunt mee.

© 2011-2018 Compassion Nederland. Alle rechten voorbehouden.