In Nederland zijn we gewend om te vragen wat er in je opkomt. In bijna alle andere culturen werkt dat heel anders. Die Nederlandse vragen van ons zetten daardoor wel eens iets in beweging. In dit geval leidde dat tot een prachtig verhaal van een moeder wiens leven een mooie wending kreeg.

Een Nederlands gezin bezocht hun sponsorkind in Kenia. Het was en mooi bezoek. Wat niet onopgemerkt bleef, was het enorme gezwel in de nek van de moeder. Ze kon haar hoofd met moeite bewegen. Toen ze klein was had een ander kind een steentje tegen haar hals gegooid. De wond die daardoor ontstond zorgde op latere leeftijd voor het gezwel. Dat heeft haar leven getekend. Twee keer eerder werd het verwijderd, maar nooit met goed resultaat.

‘Jij gaat het dus regelen’
De Nederlandse sponsors vroegen haar: “Hoeveel kost het eigenlijk om dat gezwel operatief te laten verwijderen?” In Nederland is dit ‘interesse tonen’. In Afrika is dit: ‘jij gaat het dus regelen en oplossen.’ Een operatie zou zeker € 5.000 kosten. De vraag had verwachtingen gecreëerd waar de Nederlandse familie mee in haar maag zat. Ze wilden heel graag bijdragen, maar dit bedrag was te groot voor ze.

Ook bij Compassion Nederland zaten wij er een beetje mee. Dit is typisch iets waar we geen fonds voor hebben omdat het een persoonlijke vraag van een sponsor betrof. Een van onze medewerkers zei: “Een ondernemer met wie wij goed contact hebben, heeft eens aangegeven dat hij het graag wilde weten als we ergens geld voor nodig hadden wat buiten de gebaande paden zou vallen.” Hij legde de vraag bij hem neer en de ondernemer was van harte bereid een bijdrage te leveren voor de Keniaanse vrouw.

Volop beweging
In maart was ik in Kenia en ontmoette ik de vrouw. Enkele weken voor mijn bezoek was ze geopereerd. Ik mocht met eigen ogen zien hoe goed de operatie was gelukt. En omdat er nu radiotherapie op volgt, heeft de arts ons ervan verzekerd dat het gezwel voortaan voorgoed zal wegblijven. Wat een mooi eindresultaat van deze Nederlandse vraag! De vrouw kan haar hoofd weer vrij bewegen.

Vragen staat vrij, zeggen wij in Nederland. Wanneer je met ons mee gaat op reis, zul je zien dat vragen wel eens in een heel andere context kan komen te staan. Dat is helemaal niet erg, want vaak zet God ons daarmee ook in beweging. Houd je van een uitdaging en wil je Jezus volgen? Ga dan gerust mee op reis en stel je vragen. Besef je wel dat God je heel waarschijnlijk in het antwoord gaat betrekken.

Nienke Westerbeek


© 2011-2018 Compassion Nederland. Alle rechten voorbehouden.