Verhalen over gevaarlijke dieren trekken altijd veel aandacht. In Afrika leven nog veel wilde dieren die soms mensen aanvallen. Wanneer zoiets gebeurt, haalt het het nieuws en zijn we onder de indruk van de kracht van deze grote, gevaarlijke beesten. Er is één dier dat jaarlijks veel levens kost, en dat is wellicht niet het grote, enge dier dat je verwacht! We tellen af naar deze sluipmoordenaar met de top 5 gevaarlijke dieren.

 
5. Leeuw – 22 doden per jaar

De meest beruchte periode van aanvallen door leeuwen was in 1990 – 2005 in Tanzania. In deze tijd zijn 563 mensen (inclusief kinderen) omgekomen door aanvallen van leeuwen. Vooral jongens ouder dan 10 jaar vallen onder deze slachtoffers, omdat zij vaak kuddes hoeden en ’s avonds in het donker op pad zijn.

4. Olifant – 500 doden per jaar
De olifant is het grootste landdier van Afrika. Vooral in Kenia en Ghana komen veel aanvallen door olifanten voor, maar ook in Thailand en Indonesië. In India worden meer mensen gedood door olifanten dan door tijgers.

3. Nijlpaard – 500 doden per jaar
Je zou het niet denken, maar een nijlpaard kan met zijn grote lijf harder rennen dan een mens! Ze zijn vooral gevaarlijk als ze jongen hebben. Bij het doorwaden van een rivier, loop je gevaar om aangevallen te worden door een nijlpaard die zijn kleintjes wil beschermen.


2. Krokodil – 1.000 doden per jaar
Elk jaar worden honderden mensen in Afrika aangevallen door een krokodil. Vooral vrouwen en kinderen lopen gevaar wanneer zij water halen bij een rivier of daar hun kleding in wassen.


1. Mug – 438.000 doden per jaar
We vinden muggen vaak irritant, maar ze zijn meer dan dat! De mug is verantwoordelijk voor meer doden dan alle andere dieren samen. In Afrika zijn ze dodelijk omdat ze het Malariavirus dragen. In 2015 waren er wereldwijd 214 miljoen besmettingen met Malaria. 438.000 hiervan resulteerden in de dood. 78 Procent hiervan betrof kinderen onder de 5 jaar.


Malaria is te voorkomen!

Een muskietennet beschermt kinderen (en hun ouders) tegen de mug.
In Uganda kost zo’n net maar €4.

Help jij mee om een kind te beschermen? Sms NET naar 4333 en doneer zo €2. Met twee sms’jes betaal jij al een muskietennet voor een kind in armoede!

(www.compassion.nl/muskietennet)

© 2011-2018 Compassion Nederland. Alle rechten voorbehouden.